Με χαμηλούς τόνους επιλέγει το Μαξίμου να κινηθεί απέναντι στην αιφνίδια, σκληρή στάση του ΠΑΣΟΚ και την επίθεση ανακοινώσεων που εξαπέλυσε χθες η Ιπποκράτους. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι οι αντιδράσεις να παραμείνουν ήπιες, ώστε να μη δυναμιτιστεί το κλίμα, τόσο εν όψει της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών που ξεκινά σε λίγες, όσο και των αυριανών συναντήσεων Σαμαρά με τον Μάριο Μόντι αλλά και τους Μαριάνο Ραχόι και Έντα Κένι. Από τη μία το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα κρίσιμη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου, προκειμένου να εξεταστούν τα τελευταία μέτρα που φαίνεται ως «κλειδώνουν» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στην πραγματικότητα, από το Μαξίμου ανέμεναν την κριτική, αιφνιδιάστηκαν ωστόσο από την ένταση και τα πεδία στα οποία αυτή ασκήθηκε. Ίσως όχι ιδιαίτερα από τις αιχμές σε βάρος του Υπουργού Οικονομικών –άλλωστε και στο πρόσφατο παρελθόν ο Γιάννης Στουρνάρας είχε μπει στο στόχαστρο της Ιπποκράτους. Σίγουρα όμως από τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον Πρωθυπουργό και την κριτική για «χάιδεμα» των «γαλάζιων» υπουργών έναντι των «πράσινων».

Στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά είναι διάχυτη η διαπίστωση ότι το ΠΑΣΟΚ αναζητεί τρόπους να δώσει απαντήσεις «στα υπαρξιακά του προβλήματα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο newpost.gr στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, περιγράφοντας με λίγες λέξεις τα αίτια της «πράσινης» στάσης, το τελευταίο 24ωρο.

Στο εσωτερικό του πάλαι ποτέ κόμματος εξουσίας αναπτύσσονται αντίρροπες δυνάμεις, τις οποίες ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται αδύναμος να διαχειριστεί. Πρωτοκλασάτα στελέχη είτε επιχειρούν να διαμορφώσουν ανταγωνιστικούς πόλους, είτε σιωπούν εκκωφαντικά. Βουλευτές του κόμματος προβληματίζονται για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν στην Βουλή συναρτώντας την με την αντιμετώπιση του εκλογικού τους κοινού στις τοπικές τους περιφέρειες.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα καταγράφουν περαιτέρω πτώση των ποσοστών του κόμματος λόγω της στρατηγικής ανεπάρκειας που εμφανίζει. Και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει βρεθεί εγκλωβισμένος ανάμεσα στο πολιτικό παρελθόν του ιδίου αλλά και του κόμματος του οποίου ηγείται και της βεβαιότητας ότι σε ενδεχόμενη αντιστροφή του κλίματος στο εσωτερικό της χώρας, το μερίδιο της επιτυχίας που θα του πιστωθεί θα είναι δυσανάλογο της κυβερνητικής του «προσφοράς».

Τα δεδομένα αυτά τα γνωρίζουν στο Μαξίμου θεωρώντας τις «πράσινες» αντιδράσεις των τελευταίων ωρών, προϊόν παλαιοκομματικής λογικής και αποτέλεσμα του πανικού στον οποίο έχει περιέλθει η Ιπποκράτους. Γι’ αυτό άλλωστε επιμένουν στη γραμμή της «εθνικής προσπάθειας» επιχειρώντας να περιβάλλον την όλη διαδικασία με το μανδύα της ευθύνης την οποία καλούνται την ύστατη ώρα να υπηρετήσουν όλοι.

Αυτός περιγράφεται από τους επιτελείς του κ. Σαμαρά και ως ο κεντρικός τίτλος της σημερινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, με τον Πρωθυπουργό να επιμένει στην αναγκαιότητα άμεσης ολοκλήρωσης του πακέτου προτάσσοντας τη χρονική πίεση στην οποία βρίσκεται η πολιτική ηγεσία της χώρας εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 8ης και, αντιστοίχως, της επίσης σημαντικής Συνόδου Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου. 

Πάνος Ρασσιάς