Επιβεβαιώνει και εγγράφως στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ότι στα χέρια του ΣΔΟΕ βρίσκεται κατάλογος 32 βουλευτών, οι οποίοι ελέγχονται για τον πλουτισμό τους.
«Κατά το χρονικό αυτό διάστημα ελέγχονται (και οι έλεγχοι αυτοί είναι σε εξέλιξη) 32 υποθέσεις πολιτικών προσώπων», αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη.

«Στο πλαίσιο της αποστολής του το ΣΔΟΕ διενεργεί, μεταξύ άλλων, και ελέγχους για το "πόθεν έσχες", οι οποίοι έχουν ως στόχο την αποκάλυψη και την πάταξη των κρουσμάτων διαφθοράς και συναλλαγής σε κάθε επίπεδο εξουσίας και όχι μόνο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών και διευκρινίζει ότι το Σώμα ελέγχει «πολιτικούς, στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημόσιους λειτουργούς (πρώην και νυν). Ο αριθμός των ελεγχόμενων αυτών προσώπων δεν είναι κλειστός και σταθερός, αλλά μεταβάλλεται προϊόντος του χρόνου», συμπληρώνει.

Για την επίμαχη λίστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών, Θανάσης Νάκος, συγκαλεί την Επιτροπή, την ερχόμενη Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, ενώ απέστειλε επιστολή προς τον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ, με την οποία ζητά να γνωστοποιηθούν άμεσα στην Επιτροπή τα στοιχεία των νυν και πρώην βουλευτών που ελέγχονται. Σχετικό αίτημα είχε εκφράσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η εντολή του Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη πάντως είναι να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί και από ποιους τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δράση (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) ή οποιοδήποτε άλλο έγκλημα το οποίο σχετίζεται με παράνομο πλουτισμό.

Υπενθυμίζεται ότι εάν διαπιστώσουν ποινικά κολάσιμες πράξεις, οι οποίες έχουν τελεστεί από υπουργούς, τότε θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Αντίθετα, για τους εν ενεργεία βουλευτές επιτρέπεται η διενέργεια όλων εκείνων των ανακριτικών πράξεων που είναι απαραίτητες για τη βεβαίωση του εγκλήματος «όχι όμως και εκείνων που θίγουν το πρόσωπο των βουλευτών», καθώς προηγουμένως θα πρέπει να ζητηθεί η άρση της ασυλίας τους από τη Βουλή.

Τα όργανα του ΣΔΟΕ προχωρούν στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών από όπου προέκυψε η λίστα των... υπόπτων βουλευτών. Ωστόσο, έχουν εγείρονται ερωτήματα για πέντε εν ενεργεία βουλευτές, οι οποίοι λέγεται μετ' επιτάσεως ότι παράλληλα είναι και υπουργοί.

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση, ζητώντας να δημοσιοποιηθεί το «Ποια είναι τα 32 πολιτικά πρόσωπα των οποίων τις υποθέσεις ερευνά αυτή τη στιγμή το ΣΔΟΕ, καθώς υπάρχουν όπως για αυτούς αναφέρεται σοβαρές ενδείξεις παράνομου πλουτισμού».