Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η παράταξη θα προωθήσει προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και θα επαναφέρει στην επικαιρότητα το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της προηγούμενης Βουλής για το μεταναστευτικό, ζητώντας να διεξαχθεί σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία και ότι αυτό, στον βαθμό που συνδέεται με το μεταναστευτικό, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από την πλήρη και συστηματική εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Και ακόμη, μέσα από την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται στο εσωτερικό της ΕΕ και μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να ζητηθεί η εφαρμογή της Οδηγίας 2001/55 του Συμβουλίου της ΕΕ για τη μαζική εισδοχή προσφύγων από χώρες που βρίσκονται σε πολεμική κατάσταση, όπως συμβαίνει τώρα με τη Συρία.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ιπποκράτους, τον Συνήγορο του Πολίτη εκπροσώπησαν ο βοηθός Συνήγορος Βασίλης Καρύδης και η ειδική επιστήμων Ελένη Κουτρούμπα, το δε ελληνικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής του Γραφείου Γιώργο Τσαρμπόπουλο και την υπεύθυνη Τομέα Προστασίας Προσφύγων Καλλιόπη Στεφανάκη. Μετείχαν επίσης τα αρμόδια στελέχη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και των τομέων του.