Ενώ ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου τίθεται ως μείζον στόχος στη δεδομένη συγκυρία, η απορροφητικότητα του επιχειρησιακού προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2009-2013» δεν ξεπερνά το 13%, όταν ο μέσος όρος της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ είναι 41%.
Αυτό γνωστοποίησε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές για τους προκατόχους του στο υπουργείο.  

Ο αρμόδιος υφυπουργός δήλωσε πως έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, από εδώ και πέρα, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα θα εντάσσονται μόνον έργα ουσίας. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε η ένταξη έργου, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και προβολής για την ισότητα των φύλων, το οποίο εμφανίζει μηδενική απορροφητικότητα.  

Ο κ. Βολουδάκης γνωστοποίησε ακόμη ότι υπάρχει κίνδυνος απένταξης έργων ύψους 160 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» να χρηματοδοτηθούν προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας των νέων και στήριξης των παιδικών σταθμών.