Τη δική του πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ, όπως ενημέρωσε ο βουλευτής του Κινήματος, Θάνος Μωραΐτης, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

 

Η νομοθετική πρωτοβουλία θα στηρίζεται στα ακόλουθα:

1) Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες εκ του νόμου να ρυθμίζουν ως ανώτατο όριο της δόσης εξυπηρέτησης των δανείων, το 30% του μισθού (σύνταξης ή εισοδήματος) των οφειλετών ενώ για το υπόλοιπο ποσό θα υπάρχει επιμήκυνση.

2) Επεκτείνονται οι διαδικασίες του Ν.3869 και για τους αυτοαπασχολούμενους.

3) Βελτιώνονται λειτουργικά οι διατάξεις του Ν.3869 σε σχέση με την συμβιβαστική ρύθμιση των οφειλών, την ίση μεταχείριση των αιτήσεων από τα ειρηνοδικεία, την προστασία της πρώτης κατοικίας, καλύτερες ρυθμίσεις για οφειλέτες που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

4) Καθιερώνεται το ακατάσχετο για ποσό ως 2000 ευρώ σε λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των καταναλωτών σε τραπεζικές συναλλαγές κρίσιμες για την καθημερινότητά του.

5) Αλλάζουν και βελτιώνονται οι κανόνες λειτουργίας του Τειρεσία ώστε να προστατευθούν καλόπιστοι επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της κρίσης.

Όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρόκειται για μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση νόμου, στηριζόμενη τόσο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και στις ρυθμίσεις που είχε ετοιμάσει τον περασμένο Μάρτιο ο τότε υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, οι οποίες δεν είχαν προλάβει να ψηφιστούν λόγω των εκλογών.

Σχολιάζοντας την αντίστοιχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μωραϊτης υποστήριξε πως είναι ανεφάρμοστη, πρόχειρη, ανεπεξέργαστη, χωρίς οικονομικά στοιχεία και προφανώς αποσκοπεί μόνο σε επικοινωνιακή εκμετάλλευση ενός θέματος που δεν επιτρέπει επικοινωνιακά παιχνίδια».