Μία εφιαλτική προοπτική έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων Στουρναρά - τρόικας στη νέα σύσκεψη που είχαν το απόγευμα, αφού  είναι πολύ πιθανό να κόβονται αυτομάτως μισθοί, συντάξεις και επιδόματα το 2014 σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση στους στόχους που απαιτούν οι δανειστές. Διέψευσε ο πρωθυπουργός από τη Ρώμη τα σενάρια περί κεφαλικού φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων και για μείωση των αναπηρικών επιδομάτων. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει τον Ιανουάριο του 2014 ισόποσα μέτρα από τον «σκληρό πυρήνα» (μισθούς, συντάξεις, επιδόματα), για κάθε μονάδα απόκλισης από τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος ή πλεονάσματος το 2013. Πρόκειται για το «σχέδιο Β» ή τη «ρήτρα απόκλισης», που συζητείται με τους επικεφαλής της τρόικας να ενταχθεί στη συμφωνία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ώστε, οι εκπρόσωποι των δανειστών να αποσύρουν τις ενστάσεις που έχουν για τα προτεινόμενα μέτρα από την ελληνική πλευρά και να κλείσει το πακέτο.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η τρόικα διατηρεί ακόμη ισχυρές επιφυλάξεις για ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα (Υγεία, Παιδεία, Άμυνα, ΟΤΑ), μην πιστεύοντας ότι θα αποδώσουν όλα όσα υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο συγκεκριμένος παράγοντας, τόνισε ότι «ελπίζω να συνεισφέρουν περισσότερο» αυτά τα υπουργεία που «στοχοποιούνται».

Η σημερινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλής της τρόικας φεύγουν σήμερα θα επιχειρηθεί να υπάρξει συμφωνία ακόμα και πριν την επιστροφή τους καθώς οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και από απόσταση αλλά και από τα τεχνικά κλιμάκια που θα βρίσκονται στην Αθήνα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζει αισιοδοξία ότι «στόχος είναι όταν επανέλθουν οι επικεφαλής - σε μια εβδομάδα -, να είναι κλεισμένο το πακέτο».

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος μετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, «υπάρχει πρόοδος, βρέθηκε κοινός τόπος, κοινή συνισταμένη. Υπάρχουν ακόμα κομμάτια που μένουν προς διερεύνηση και συζήτηση, όχι, όμως, θέματα σύγκρουσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προς διερεύνηση ζητήματα αφορούν τόσο στο σκέλος των δαπανών, όσο και σε εκείνο των εσόδων, και το δύσκολο έγκειται στην κατανομή των μέτρων, ώστε να είναι κοινωνικά δικαιότερα. Πρόσθεσε δε κατηγορηματικά, ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Ειδική προστασία προς τους αδύναμους, και να γίνουν αποδεκτά από τους εταίρους όσο το δυνατόν περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα». Όμως, είναι ακόμη άγνωστο εάν στην περίπτωση που και τότε δεν δεχθούν ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα, θα επανέλθουν στην απαίτηση για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει, παράλληλα, ότι οι βασικοί χρονικοί στόχοι για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων δεν έχουν μεταβληθεί (η συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και η Σύνοδος Κορυφής στις 18 του ίδιου μηνός). Έτσι, εκ των πραγμάτων, δεν θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες λίστα με συγκεκριμένα μέτρα, ενώ δεν τέθηκε ποτέ στις διαπραγματεύσεις θέμα να «σπάσει» η δόση των 31,5 δισ. ευρώ και αρχικά να δοθεί στη χώρα ένα μικρότερο ποσό, ως δάνειο- γέφυρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τρόικα οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές με αντικείμενο την αξιολόγηση του προγράμματος θα σημειώσουν σύντομη διακοπή για να συνεχιστούν σε μια εβδομάδα. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η αντιπροσωπεία θα επιστρέψει στην Ελλάδα σε περίπου μια εβδομάδα, ενώ στη διάρκεια αυτού του διαστήματος, εμπειρογνώμονες θα παραμείνουν στην Αθήνα για περαιτέρω τεχνική επεξεργασία και οι επαφές με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστούν επίσης από τις έδρες των τριών οργανισμών.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αντιπροσωπεία της τρόικας είχε παραγωγικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές από τις αρχές Σεπτεμβρίου και σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος.

Διάψευση Σαμαρά για κεφαλικό φόρο

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη Ρώμη διέψευσε τα σενάρια επιβολή κεφαλικού φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα εκμισθώνουν, όπως και αυτά που κάνουν λόγο για μείωση των αναπηρικών επιδομάτων.

Παράλληλα, άφησε αιχμές και για όσους διακηνούν τη σχετική φημολογία.

Σύγχυση από δημοσίευμα του Reuters για την έκθεση της τρόικας

Νωρίτερα δημοσίευμα του Reuters, ανέφερε ότι η έκθεση για την αξιολόγηση της χώρας πιθανότατα θα δημοσιευθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές στις 6 Νοέμβρη. Όπως ανέφεραν στο πρακτορείο ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η καθυστέρηση αυτή θα γίνει για να αποφευχθούν τυχόν κλυδωνισμοί στην παγκόσμια οικονομία πριν από τις εκλογές.

Το διάστημα αυτό η Ελλάδα θα συντηρείται από την έκδοση βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και οι τράπεζες θα λαμβάνουν κεφάλαια από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA της ΤτΕ

«Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν επιθυμεί ο,τιδήποτε σε μακροοικονομικό επίπεδο να πλήξει την παγκόσμια οικονομία πριν τις 6 Νοέμβρη», δήλωσε αξιωματούχος στο πρακτορείο. Την ίδια άποψη εξέφρασε και άλλος αξιωματούχος από το Βερολίνο, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Όσον αφορά στους ευρωπαίους ηγέτες, δεν θέλουν να κερδίσει ο Ρόμνι, έτσι είναι πιθανό να κάνουν τα πάντα προκειμένου να ενισχύσουν τις πιθανότητες επανεκλογής του Ομπάμα», υπογράμμισε πηγή στο πρακτορείο.

Η έκθεση της τρόικας αναμενόταν τον Οκτώβριο και πιο συγκεκριμένα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 6 του μήνα. Ωστόσο, οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας, σχετικά με τα ακριβή μέτρα που θα περιλαμβάνει το «πακέτο» των 11,6 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τις πολιτικές πιέσεις, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε καθυστέρηση έως τα μέσα Νοέμβρη.

Το δημοσίευμα του Reuters διαψεύστηκε επισήμως από τρόικα και Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή το εν λόγω δημοσίευμα διέκοψε τη σύσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου καια τη τρόικας και μετέφερε την είδηση. Από την πλευρά του, στέλεχος της τρίκας απάντησε ότι το κείμενο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. «Παντελώς ανυπόστατο» χαρακτήρισε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, το επίμαχο τηλεγράφημα.