current views are: 1

22 Σεπτεμβρίου 2012
Δημοσίευση15:16

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος παίρνει τους δρόμους

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε ζητήσει τη συγκρότηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης από την προεκλογική περίοδο.

Δημοσίευση 15:16’
αρθρο-newpost

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε ζητήσει τη συγκρότηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης από την προεκλογική περίοδο.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε ζητήσει τη συγκρότηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης από την προεκλογική περίοδο.
Έθεσε το θέμα στην πρώτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τον Ιούνιο και το επαναλαμβάνει με μια επιμονή που έχει γίνει κουραστική – για τους άλλους δύο της συγκυβέρνησης – μετά από κάθε σύσκεψη. Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης δεν συγκροτήθηκε. Ο Σαμαράς δεν είχε καμιά όρεξη να μοιραστεί τις δάφνες μιας ενδεχόμενης επιτυχίας με άλλους και ο Κουβέλης μπορεί να βρήκε μεν ενδιαφέρουσα την ιδέα, δεν είχε όμως καμιά όρεξη να την κάνει πράξη. Είδε και αποείδε ο Βενιζέλος, και αποφάσισε να κάνει πράξη την πρόταση του ο ίδιος, στην ανάγκη …μόνος του.

Έτσι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ παίρνει τους δρόμους, με πρώτο σταθμό το επόμενο Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος και στην ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου. Στις Βρυξέλλες θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τους κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο και όλους τους κορυφαίους της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες ο κ. Βενιζέλος θα κάνει άλλα έξι ταξίδια με δύο στόχους. Τον άξονα του Νότου, σε Ρώμη, Μαδρίτη και Λισσαβώνα, και τους σημαντικούς δανειστές μας, στο Παρίσι, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται η έδρα του ΔΝΤ.

Ο στόχος είναι να παρουσιαστεί το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο, εννοείται ότι ο κ. Βενιζέλος θα προσπαθήσει να δει τον Ολάντ, τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε και την κυρία Λαγκάρντ. Υπεραισιόδοξοι στην Ιπποκράτους δεν είναι, ούτε γνωρίζουν αν θα τους κάτσουν τα ταξίδια όπως τα θέλουν. Αυτό που επιδιώκουν είναι να κινητοποιήσουν τουλάχιστον τους ευρωπαίους σοσιαλιστές στην ελληνική υπόθεση και αν η κατάληξη της ελληνικής διαπραγμάτευσης είναι επιτυχημένη, να πιστωθούν τουλάχιστον ένα μέρος της.

Μια εύλογη εξήγηση είναι πάντως, ότι ο Βενιζέλος ασφυκτιά στο πλαίσιο της συνεννόησης με την τρόικα, όπως το έχουν ορίσει ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας – θεωρεί ούτως ή άλλως ότι τα κάνουν όλα λάθος – αλλά και στη μιζέρια της Ιπποκράτους, που ανακυκλώνει την εσωστρέφεια και τις αγωνίες της. Λίγος ευρωπαϊκός αέρας είναι ευπρόσδεκτος στην παρούσα συγκυρία.

Θέμης Δαγκλής 


σχετικα αρθρα