Το Κυπριακό και το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν απόψε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν.

Σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Greek News», ο κ. Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, επισήμανε ότι θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης, διότι, όπως είπε, «πρέπει να διασφαλίσουμε τον ενεργό ρόλο του ΟΗΕ και να θωρακίσουμε τη διαδικασία υπό τη σκέπη του».

Σημείωσε επίσης ότι θα συζητηθούν η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, το ζήτημα της ονομασίας και οι εξελίξεις στο Κόσοβο. «Και φυσικά, θα εξετάσουμε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τις προσπάθειες της Λευκωσίας να αξιοποιήσει την κυπριακή ΑΟΖ, επισήμανε ότι «η Ελλάδα χαιρετίζει και στηρίζει την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου». «Η απόφαση αυτή, που είναι πλήρως εναρμονισμένη με το Διεθνές Δίκαιο, και το γεγονός της ανακάλυψης αξιόλογων κοιτασμάτων φυσικού αέριου, θα μπορούσε να έχει γίνει καταλύτης για σύγκλιση και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην Ελλάδα και κατά πόσο θα προχωρήσει σε ανακήρυξη της δικής της ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας αποτελεί σταθερή πολιτική επιλογή και προτεραιότητα για την Ελλάδα. Όχι μόνο για τα οικονομικά οφέλη που προσφέρει, αλλά και γιατί η σύναψη τέτοιων συμφωνιών συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας».

Μετά τη συνάντησή του με τον Μπαν Κι-μουν, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην ελληνική μόνιμη αντιπροσωπεία όπου θα συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.