Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα του ΣΔΟΕ με δεκάδες φακέλους για πολιτικά πρόσωπα τα οποία ελέγχονται στο πλαίσιο και εισαγγελικών παραγγελιών για τα περιουσιακά τους στοιχεία ή για φοροδιαφυγή, δίχως ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένη λίστα που να αποτυπώνει το σύνολο των ελεγχόμενων προσώπων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν χθες στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων κ. Νικ. Παντελής αλλά και οι οικονομικοί εισαγγελείς, από τις μέχρι τώρα έρευνες (οι περισσότερες βρίσκονται σε εξέλιξη) δεν έχουν προκύψει ποινικώς αξιόλογα στοιχεία για κάποια πολιτικά πρόσωπα. 

Μάλιστα οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης σε δήλωσή τους μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι η λίστα αφορά εν δυνάμει ήδη εισαγγελικές παραγγελίες διαφόρων εισαγγελιών της χώρας, ορισμένες μάλιστα δόθηκαν «προ ικανού χρονικού διαστήματος», καθώς και παραγγελίες των ίδιων των δύο οικονομικών εισαγγελέων που δόθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια (2011-2012). Επίσης, αφορούν αυτεπάγγελτες ενέργειες ανακριτικών υπαλλήλων, διαφόρων περιφερειών του ΣΔΟΕ.

Για τα επίμαχα ονόματα διενεργούνται προανακριτικές έρευνες ή αυτεπάγγελτες ανακρίσεις, προκειμένου να ελεγχθεί η βασιμότητα του περιεχομένου των μηνυτριών αναφορών και καταγγελιών σε βάρος των 32 αυτών προσώπων, σημειώνουν στη δήλωσή τους οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Οι δικονομικές αυτές ενέργειες, διευκρινίζουν οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, είναι συνήθεις, ενδεδειγμένες και σύμφωνες τις διατάξεις του Δικονομικού μας Δικαίου, ενώ τελούν υπό την εποπτεία των ίδιων, αλλά και υπό την εποπτεία των εισαγγελέων διαφόρων περιφερειών που τις παρήγγειλαν.

«Αβάσιμα» χαρακτηρίζουν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, όλα όσα αόριστα διαδίδονται από διαφόρους και με τίποτα δεν μπορεί και ούτε πρέπει οι εν εξελίξει έρευνες να ταυτίζονται με διαπιστωμένες έκνομες ενέργειες.

Την ίδια ενημέρωση παρείχε με έγγραφό του, ο κ. Πεπόνης και στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Θανάση Νάκο, ο οποίος την Πέμπτη με επιστολή του ζητούσε να γνωστοποιηθούν άμεσα στην Επιτροπή τα στοιχεία των νυν και πρώην βουλευτών, που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για «περίεργο πλουτισμό». Ταυτόχρονα, ο οικονομικός εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να διαβιβάσει την υπόθεση στη Βουλή τη λίστα με τους 32 πολιτικούς για «ξέπλυμα χρήματος» εξηγώντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν παράνομη καθώς οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το in.gr, η λίστα φέρεται να περιέχει 32 ονόματα εν ενεργεία και τέως υπουργών, νυν και τέως βουλευτών και γενικών γραμματέων. Τα 32 αυτά ονόματα είναι από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και από άλλους πολιτικούς χώρους, ενώ δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για Μεϊμαράκη, Βουλγαράκη και Λιάπη


Την ίδια ώρα, η Εισαγγελία της Αθήνας ανέλαβε πλέον την έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες κατά τριών πολιτικών που έχουν γίνει στο πλαίσιο ιδιωτικής διαφοράς για την οποία από το 2010 έχει σχηματιστεί δικογραφία και ελέγχεται από το ΣΔΟΕ για σωρεία σοβαρότατων ποινικών οικονομικών εγκλημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, η οποία είχε δώσει και την παραγγελία για την έρευνα της υπόθεσης (αφορά καταγγελίες δύο πρώην συνεργατών του κ. Ι. Καρούζου για οικονομικά εγκλήματα) από χθες ζήτησε από το ΣΔΟΕ το φάκελο και αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να καλέσει σε κατάθεση τους Ιωσήφ Λιβανό και Γ. Ζωγραφάκη, οι οποίοι κατέθεσαν στο τέλος του 2011 ότι μεταξύ των άλλων προσώπων ο όμιλος Καρούζου επιχειρούσε ξέπλυμα και για τρεις πολιτικοί κατονομάζοντας τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη και τους πρώην υπουργούς Γ. Βουλγαράκη και Μιχ. Λιάπη.

Και οι τρεις αντέδρασαν έντονα στη δημοσίευση των σχετικών καταγγελιών ενώ ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος ανέστειλε προσωρινά τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Βουλής, επισκέφθηκε την Δευτέρα τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας κατεπείγουσα έρευνα για την υπόθεση.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, από τη δικογραφία του ΣΔΟΕ μέχρι τώρα δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να αποδεικνύουν τα καταγγελλόμενα κατά των τριών πολιτικών καθώς στις καταθέσεις τους οι καταγγέλλοντες δεν προσθέτουν κάτι πέραν της γενικής αναφοράς περί εξαγωγής χρημάτων – μεγάλων ποσών στο εξωτερικό- ενώ η εισαγγελέας κυρία Πόπη Παπανδρέου θα προχωρήσει σε έλεγχο της περιουσίας όλων των καταγγελλομένων με εντολή για άνοιγμα λογαριασμών και πλήρη έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και των τριών πολιτικών προσώπων.
TAGS