Τις «σταθερές θέσεις» της Ελλάδας στο Κυπριακό και την ονομασία της πΓΔΜ μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ.
«Με το γγ των Ηνωμένων Εθνών είχαμε μια πολύ ουσιαστική και εγκάρδια συνομιλία για θέματα που αφορούν, αυτή τη στιγμή, ολόκληρη την περιοχή μας», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι «και βέβαια, δώσαμε έμφαση στα ιδιαίτερης σημασίας για εμάς ζητήματα, όπως: της Κύπρου και της ονομασίας της πΓΔΜ. Για μία ακόμη φορά είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε την πραγματικότητα, όπως αυτή πλέον έχει διαμορφωθεί».

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «επαναλάβαμε τη βασική μας θέση που είναι, πρώτα απ' όλα υποστηρικτική στις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και πάντοτε με σκοπό να εξευρεθεί μια βιώσιμη, σταθερή, μόνιμη λύση μέσα σε ένα ενιαίο κράτος όπου θα ζουν αρμονικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι».

Σχετικά με το θέμα της πΓΔΜ, επισήμανε ότι «παρουσιάσαμε στο γγ το πώς έχουν τα πράγματα σήμερα, για ποιο λόγο δεν έχει προχωρήσει προς την κατεύθυνση που όλοι επιθυμούμε η όλη προσπάθεια, που κι αυτή τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Και που βέβαια, δεν οφείλεται αυτό στην Ελλάδα. Επισημάναμε την ανάγκη, το συντομότερο δυνατό, να υπάρξει ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, με πλήρη σεβασμό στην ιστορία της πατρίδας μας.

Η εξεύρεση λύσεως είναι επίσης επ' ωφελεία της σταθερότητας, της ειρήνης και της συνεργασίας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ευρώπης. Ζήτησα από το γγ του ΟΗΕ να συνεχίσει την προσπάθειά του, να δείξει δρόμους και γι' αυτό ενθαρρύναμε, για ακόμη μια φορά, την πρωτοβουλία που είναι σε εξέλιξη υπό τον κ. Νίμιτς».

Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ακόμη ότι με τον γγ συζήτησαν και για «τη γενικευμένη κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, στις χώρες της αποκαλούμενης Αραβικής Ανοιξης, αλλά και στις δραματικές διαστάσεις και προεκτάσεις που έχει πια λάβει η αιματοχυσία στη Συρία, με ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης, που εκ των πραγμάτων πλέον προκαλείται σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου.

«Είπα στο γγ ότι η πατρίδα μας, η οποία, παρά την κρίση εξακολουθεί να είναι ένας εκ των σταθεροποιητικών παραγόντων στην περιοχή, είναι στη διάθεσή του για να συμβάλει, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή».

Διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο γγ του ΟΗΕ έδειξε ότι κατανοεί τις ελληνικές θέσεις και αναγνωρίζει το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις από την «άλλη πλευρά», τόσο στο Κυπριακό, όσο και στο θέμα της πΓΔΜ.