Δύσπιστη εμφανίζεται η Αθήνα σχετικά με την... αγαθότητα των προθέσεων του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την επιθυμία του Ταμείου να καρποφορήσουν οι συνεχείς διαβουλεύσεις γύρω από το πρόγραμμα - «μαμούθ» των 11,9 δισ. ευρώ. Οι επικεφαλής του στην Ουάσινγκτον πιστεύεται ότι προτιμούν την αποτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να προκύψει η ανάγκη νέου ελληνικού «κουρέματος».

Όπως αναφέρει ο χθεσινός Guardian, σε ρεπορτάζ που συνυπογράφει ο Gilles Tremlett, υπεύθυνος για την οικονομική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας, στην Ελλάδα υπάρχει ογκούμενη καχυποψία μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, καθώς εκτιμάται ότι το ΔΝΤ σκόπιμα θέτει εμπόδια στην επίτευξη της συμφωνίας επί του προγράμματος των 11,9 δισ. ευρώ.

«Βασικά, αυτοί (σ.σ. ΔΝΤ) επιθυμούν την αποτυχία των μέτρων ώστε η Ελλάδα να εξωθηθεί στη διατύπωση αιτήματος για νέο “κούρεμα”, ωστόσο γνωρίζουμε ότι αυτό δεν αντανακλά την οπτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Γερμανίας, η οποία εναντιώνεται με σθένος στο ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αυτή τη στιγμή», σημειώνει ο Guardian, επικαλούμενος πηγή που κατέχει «καίρια θέση» στην Αθήνα.

Μάλιστα, το έγκυρο έντυπο κάνει αναφορά, προς επικύρωση των γραφομένων του, στο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προς την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την Παρασκευή, με το οποίο ζητούταν η αποκλιμάκωση της έντασης από την πλευρά του Ποουλ Τόμσεν, έπειτα από τον «πύρινο διάλογο» του στελέχους του Ταμείου, με τον υπουργό οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, την προηγούμενη εβδομάδα.  

Γερμανικές αμφιβολίες

Εν τω μεταξύ, τα «σύννεφα» πάνω από τον ελληνικό -πολιτικό- ουρανό πυκνώνουν, καθώς με σημερινό δημοσίευμά της η Sueddeutsche Zeitung εμφανίζεται συγκρατημένη για το «εάν και πότε η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση από το δεύτερο πακέτο στήριξης», αφού η γερμανική εφημερίδα κρίνει ως αμφίβολη την αποκατάσταση των μακροοικονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας και της πλήρους επανόδου της χώρας στις αγορές  έως και το 2020 (όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα), υποστηρίζοντας τη σοβαρή πιθανότητα να χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση της Αθήνας με 30 δισ. ευρώ.

Το... κενό της Κριστίν Λαγκάρντ

Τα -ανησυχητικά- δημοσιεύματα ήρθαν να προστεθούν στη χθεσινή διαπίστωση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σε δημόσια ομιλία της, ανέφερε, σε αποστροφή του λόγου της για την Ελλάδα, ότι ««Ως αποτέλεσμα της μεγάλης καθυστέρησης στις ιδιωτικοποιήσεις και την περιορισμένη είσπραξη εσόδων, υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό».  

Παναγιώτης Σκευοφύλακας