Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) που ανακοίνωσε η ΕΚΤ αποτελεί ένα θετικό βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα στο Bloomberg, o πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι τα πρόσφατα μέτρα της ΕΚΤ προσφέρουν περισσότερο χρόνο στις χώρες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και φέρνει κάποια ηρεμία στις αγορές. Τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν και άλλες πολιτικές, όπως η πρόταση για την τραπεζική ενοποίηση της Ευρώπης.

Όσον αφορά την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει συμφωνία για το πακέτο, σημειώνοντας ότι θα περιέχει κάποια πολύ δύσκολα μέτρα. Πρόσθεσε ακόμα ότι αυτό που διαπραγματεύονται οι Έλληνες αξιωματούχοι με τους ξένους δανειστές είναι αν η επιμήκυνση θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Bloomberg για το αν η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ για να υποτιμήσει το νόμισμα της, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι είναι καλύτερα για την Ελλάδα να μείνει στο ευρώ.

Η έξοδος δεν αποτελεί επιλογή, θα υπήρχαν χρεοκοπίες, φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες και πληθωρισμός, υπογράμμισε. Τέλος, επεσήμανε ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η διαφθορά.