Γραφείο του ΕΟΤ θα λειτουργήσει σύντομα στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Παράλληλα, η υπουργός διέψευσε τις φήμες πώλησης του κτηρίου του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη.

Η υπουργός σημείωσε ότι βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη κατόπιν επίσημης πρόσκληση του τούρκου ομολόγου της, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, τονίζοντας πως στις επαφές της με την πολιτική ηγεσία και τον ιδιωτικό τομέα της γείτονος, «θέλουμε να δούμε κατά πόσο μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας» στον τουρισμό.

Σχετικά με τη διευκόλυνση τούρκων πολιτών ως προς τις θεωρήσεις (visa), η κυρία Κεφαλογιάννη είπε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι «ήταν μια κίνηση της Ελλάδας για να υπάρξει διευκόλυνση στις θεωρήσεις Τούρκων να επισκέπτονται τη χώρα μας και την Ευρώπη. Η επιτυχία του προγράμματος κρίθηκε ικανοποιητική και θα επιδιώξουμε και να συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό και ενδεχομένως να διευρυνθεί. Υπάρχουν ιδέες για να υπάρχει η δυνατότητα αυτή και στις θρησκευτικές εορτές».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να πωληθούν οικόπεδα και σε τούρκους υπηκόους σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, η υπουργός είπε πως «το θέμα των επενδύσεων είναι θέμα που απασχολεί και το υπουργείο τουρισμού», υπογραμμίζοντας πως:

«Το υπουργείο μας μαζί με το υπουργείο περιβάλλοντος επεξεργάζεται την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό και από κει θα δώσουμε τις κατευθύνσεις, σε ποιες περιοχές της χώρας, ποια αναπτυξιακά έργα μπορούν να γίνουν. Είμαστε ανοιχτοί στους επενδυτές, αλλά αυτά θα κριθούν κάθε φορά ανάλογα με την πρόταση και τις προϋποθέσεις».