Στην μαραθώνια συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο «κλείδωσε», σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο μέτρων, ύψους 13,6 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περικοπές 11,6 δισ. ευρώ και νέες φορολογικές παρεμβάσεις.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν το φορολογικό νομοσχέδιο, το ζήτημα της επιμήκυνσης αλλά και τα υπόλοιπα ζητήματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ το επιτελείο κατέληξε ότι αποκλείεται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκαν συνολικά οι περικοπές των 11,6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων καθώς και τα νέα φορολογικά μέτρα 2 δισ. ευρώ.

Εντός της ημέρας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για όσα αποφασίστηκαν ενώ αύριο το πρωί στις 10:00 π.μ. θα υπάρξει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Στο μεταξύ, στα 13-15 δισ. ευρώ θα διαμορφωθούν οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες της Ελλάδας σε περίπτωση που λάβει διετή επιμήκυνση για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Υπάρχει... το χρηματοδοτικό κενό που το υπολογίζουμε σε 13-15 δισ. ευρώ, το οποίο θα δημιουργηθεί αν πάρουμε τη διετή παράταση», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας την Δευτέρα, στο Reuters, εκτιμώντας πως «είναι δυνατό να καλυφθεί στα πλαίσια του υφιστάμενου προγράμματος».

Η επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος απαιτεί άλλα δύο χρόνια και επιπλέον 30 δισ. ευρώ, υποστηρίζει η γερμανική Sueddeutsche Zeitung (SZ) επικαλούμενη πηγές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες θεωρείται δύσκολο το χρονοδιάγραμμα πλήρους επανόδου στις αγορές το 2020 -αναφορές που γίνονται λίγες ημέρες μετά τα δημοσιεύματα που μιλούν για μεγάλο κενό χρηματοδότησης. «Ως εκ τούτου είναι ανοικτό εάν και πότε η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση από το δεύτερο πακέτο στήριξης» υποστηρίζει η εφημερίδα.

Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα στη ζώνη του ευρώ συμφώνησαν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά τη συνάντησή τους στην καγκελαρία.

Η κυρία Μέρκελ θα συναντηθεί πιθανότατα την Τετάρτη και με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.