Στην απροθυμία της τουρκοκυπριακής πλευράς -και κατ' επέκταση της τουρκικής- για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, απέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος τη στασιμότητα που παρατηρείται στη διαπραγματευτική διαδικασία. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι στο σχεδιασμό και τη στρατηγική της Αθήνας η Κύπρος έχει πάντα εξέχουσα θέση.

«Η κυπριακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτό τον καιρό δίνουν μία μάχη, με δυναμισμό και αξιοπρέπεια, επιχειρήματα και πειστικότητα. Και σήμερα, μετά την εξαιρετική ομιλία που έκανε ο κ. Πρόεδρος, ο προβληματισμός που καλλιεργήθηκε στους κόλπους της κοινωνίας των εθνών, στον ΟΗΕ, δείχνει και πάλι τους δρόμους που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος εξάλλου στην οικονομική κρίση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι Ελλάδα και Κύπρος θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, συμβάλλοντας ταυτόχρονα από κοινού «σε ένα νέο προβληματισμό που αρχίζει να καλλιεργείται στην Ευρώπη και που τη θέλει κάποτε να ολοκληρώνεται πολιτικά».

«Σε αυτό τον αγώνα, τον ευρωπαϊκό, τον εθνικό», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος, «Κύπρος και Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή, ενωμένες αδερφικά».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το Κυπριακό παραμένει προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

«Είμαστε σε δύσκολη θέση οι δύο κυβερνήσεις και οι δύο λαοί με τα διάφορα οικονομικά ζητήματα και βεβαίως θα δώσουμε τη μάχη από μέρους και των Ελλήνων και των Κυπρίων -συνεχίζω να λέω όλων των Κυπρίων όπως ξέρετε- ώστε να αναχαιτιστεί αυτή η επίθεση την οποία δεχόμαστε», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και κλείνοντας ευχήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση «να κρατήσει καλά τα μετερίζια έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να υπάρξει η αντίστροφή μέτρηση».