Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Εξερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα θα κλείσουν στην κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το πρωί της Πέμπτης.
Το πότε θα ψηφιστούν οι περικοπές, καθώς και το ακριβές ύψος τους, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.

Πηγές του ΠΑΣΟΚ από τη μεριά τους έκαναν λόγο για μία ενημερωτική συνάντηση όπου έγινε διεξοδική συζήτηση και παρουσίαση των μέτρων του πακέτου, λέγοντας ώστόσο ότι οι περικοπές «δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμα με την τρόικα». 


Κατά τη συζήτηση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζητήθηκαν κάποιες διευκρινίσεις επί των μέτρων ενώ χαρακτήριζαν σημαντικό το γεγονός ότι τα αναπηρικά επιδόματα έχουν εξαιρεθεί από το πακέτο μέτρων και σημείωναν πως «όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη σύσκεψη των αρχηγών».


Χατζησωκράτης: «Κόκκινη γραμμή» για τη ΔΗΜΑΡ οι απολύσεις στο δημόσιο

Έληξε λίγο πριν από τις 8 το απόγευμα η συνάντηση του υπεύθυνου Οικονομικών της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρη Χατζησωκράτη, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με σκοπό να υπάρξει ενημέρωση ου πρώτου για το πακέτο των μέτρων πριν από την αυριανή κρίσιμη σύσκεψη των αρχηγών.

Βάσει του «δυναμικού» (εξελισσόμενου) σεναρίου το οποίο παρουσιάστηκε στον κ. Χατζησωκράτη , το σύνολο των περικοπών δαπανών για το 2013-2014 θα φθάσει τα  10,5 δισ. ευρώ, ενώ για την ίδια χρονική περίοδο αναμένεται να αντληθούν 3 δισ. ευρώ έσοδα από φορολογικές παρεμβάσεις.

Όπως υποστηρίζουν κύκλοι της ΔΗΜΑΡ, οι περικοπές δαπανών, για το 2013, θα ανέλθουν σε 7,5 δισ. ευρώ, ενώ οι φορολογικές ροές θεωρείται πως θα είναι περιορισμένες, αφού μετατίθενται για το 2014.

Με βάση την τελική πρόταση του υπουργείου, διασώζονται τα αναπηρικά επιδόματα, οι συντάξεις ΟΓΑ, ενώ το ΕΚΑΣ θα δίνεται από 64 ετών και πάνω.

Παράλληλα, κόβονται τα δώρα των δημοσίων και συνταξιούχων, παραμένουν οι μεσοσταθμικές μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, ενώ αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από 65 στα 67 

Μετά από τη λήξη της συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι για το κόμμα του το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο είναι αδιαπραγμάτευτο, ως «κόκκινη γραμμή».