current views are: 1

27 Σεπτεμβρίου 2012
Δημοσίευση03:48

Μαραθώνια σύσκεψη των αρχηγών για τα μέτρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 10:30 η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στην οποία αναμένεται να κλειδώσουν τα νέα μέτρα, αν και μέχρι στιγμής παραμένουν ανοικτά αρκετά ζητήματα.

Δημοσίευση 03:48’
αρθρο-newpost

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 10:30 η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στην οποία αναμένεται να κλειδώσουν τα νέα μέτρα, αν και μέχρι στιγμής παραμένουν ανοικτά αρκετά ζητήματα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 10:30 η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στην οποία αναμένεται να κλειδώσουν τα νέα μέτρα, αν και μέχρι στιγμής παραμένουν ανοικτά αρκετά ζητήματα. Tις τελευταίες ώρες καταβάλλεται πολυεπίπεδη προσπάθεια καταβάλλεται από το Μαξίμου στην κατεύθυνση να οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων πριν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, διεκδικώντας να υπάρξει η τελική συμφωνία με τους επικεφαλής του ελεγκτικού κλιμακίου, ώστε στην ατζέντα της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, να γίνει το πρώτο βήμα, ενδεχομένως και για ένα «πακέτο» που, πέραν της εκταμίευσης της δόσης, θα περιλαμβάνει και την επιμήκυνση. 

Το ζήτημα της επιμήκυνσης τοποθετείται στο πεδίο της πολιτικής διαπραγμάτευσης και αναμένεται να συζητηθεί κατά μείζονα λόγο στη Συνόδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Οκτωβρίου. Διεκδικείται ωστόσο, η σχετική προεργασία να έχει ξεκινήσει.

Υπάρχει μία σειρά από δεδομένα τα οποία η Αθήνα συνυπολογίζει:

– Το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται και το οποίο –πέραν του «κουρέματος» εκτιμάται ότι μπορεί να καλυφθεί, είτε από μετακίνηση της εξόφλησης ελληνικών ομολόγων που λήγουν το 2020 και ανέρχονται σε 28 δις. Είτε από μείωση των ελληνικών επιτοκίων.

– Η «ρήτρα απόκκλισης» που, υπό τις παρούσες συνθήκες, ισοδυναμεί με μια επιπλέον ευκαιρία για την Ελλάδα να κερδίσει χρόνο ώστε να αντισταθμίσει με διαρθρωτικές αλλαγές, μέτρα στα οποία επιμένει η Τρόικα και θεωρούνται βέβαιου αποτελέσματος.

Παράλληλα συνυπολογίζονται οι χρονικοί σταθμοί του επόμενου μήνα:

– Η έλευση της ομάδας Τόμσεν στην Αθήνα την Κυριακή.

– Η αναχώρηση του κλιμακίου της Τρόικας για να παραστεί στο Eurogroup.

– Το γεγονός ότι ο κ. Τόμσεν, μετά του Eurogroup, θα μεταβεί στο Τόκιο.

Τα παραπάνω δεδομένα διαμορφώνουν κατ’ αρχάς την ατζέντα του Μαξίμου για τις επόμενες ημέρες, προκρίνοντας εν πολλοίς την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί αύριο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τελική επιδίωξη την οριστική διαμόρφωση του πακέτου των μέτρων.

Παράλληλα, ενισχύουν τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος που προσδίδει στην όλη διαδικασία η κυβέρνηση, καθώς επιχειρείται τα πάντα να έχουν κλείσει πριν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, που θα είναι διαθέσιμος ο επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ.  

Πάνος Ρασσιάς


σχετικα αρθρα