Εισαγγελική παρέμβαση για τη λίστα με τα ονόματα περίπου 2.000 Ελλήνων με συνολικές καταθέσεις 1,5 δισ. ευρώ στην ελβετική τράπεζα UBS παρήγγειλε ο Γρ. Πεπόνης. Πρόκειται για την περιβόητη λίστα «φαλτσιάνι» που περιλάμβανε ονόματα ελλήνων μεγαλοκαταθετών που είχαν βγάλει τα χρήματά τους στην Ελβετική τράπεζα, UBS.
Η λίστα είχε παραδοθεί στα τέλη του 2010 στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, από την, τότε ομόλογό του της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ. O κ. Παπακωσταντίνου διαβίβασε αρχικά στο ΣΔΟΕ τα στοιχεία 20 προσώπων με τις μεγαλύτερες καταθέσεις προκειμένου να διερευνηθεί εάν ήταν προϊόν φοροδιαφυγής, ενώ φεύγοντας από το υπουργείο παρέδωσε ολόκληρη τη λίστα. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν η έρευνα ολοκληρώθηκε και αν η λίστα πραγματικά υπάρχει, κάτι που θα διερευνήσει ο κ. Πεπόνης.

Μάλιστα, αντικείμενο της έρευνας αποτελεί και το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος υπεξαγωγής εγγράφου προκειμένου να προστατευθούν τα ονόματα συγκεκριμένων Ελλήνων που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. 

Το ιστορικό της λίστας

Οι Γάλλοι πάντως είχαν ανακοινώσει ότι από την περίφημη λίστα έχουν εισπράξει σε φόρους 1,1 δισ. ευρώ. Για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης τότε είχε ενδιαφερθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Εκείνη την εποχή υπήρξε η πληροφόρηση ότι η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κυρία Λαγκάρντ πράγματι είχε παραδώσει τα 1.991 ελληνικά ονόματα των εταιρειών και των φυσικών προσώπων στον υπουργό Οικονομικών. 

Έκτοτε η τύχη του εγγράφου με τα ονόματα αγνοείται. Το ερώτημα είναι τι απέγιναν. Στο ΣΔΟΕ, όπως εξηγούν σήμερα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αδυνατούν να εξηγήσουν πού είναι η περίφημη λίστα, εάν κρατήθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου ή παραδόθηκε στον τότε επικεφαλής του Σώματος κ. Γιάννη Καπελέρη. 

Εκτιμάται, από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ότι το πιθανότερο που έχει συμβεί είναι ότι τα ονόματα τα έχει πάρει ο κ. Παπακωνσταντίνου και δεν ενημέρωσε στη συνέχεια τον επόμενο υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.