«Μετά από 2,5 χρόνια λιτότητας, βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση ότι «εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει».
«Οι ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν για να σωθούν οι χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες, όχι για τον ελληνικό λαό. Γιατί αν δεν σωθούν, θα χρεοκοπήσουν και οι Ευρωπαϊκές τράπεζες», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Περιγράφοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε στην πέμπτη χρονιά ύφεσης, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 20% συνολικά και το χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Η πραγματικότητα αυτή δεν μπορεί να κρυφτεί».

Αναφορικά με το νέο γύρο αναδιάρθρωσης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν πρέπει να κουβεντιάζουμε για κάτι που είναι αναπόφευκτο. «Αν δεν θέλουμε να φτάσουμε και σ’ ένα τέταρτο κούρεμα, τότε θα πρέπει να αλλάξουμε το φάρμακο. Δεν φταίει η δοσολογία, αλλά το ίδιο το φάρμακο, που σκοτώνει τον ασθενή, δηλαδή την ελληνική οικονομία». Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή.

Πάντως, επανέλαβε την αντίθεσή του στην αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας ότι οι συνέπειες για την ευρωζώνη θα είναι εξαιρετικά σοβαρές: «η ευρωζώνη είναι μία αλυσίδα. Αν σπάσει ένας κρίκος, θα σπάσει και η αλυσίδα», σημείωσε, καλώντας Ευρωπαίους πολιτικούς «να μην παίζουν με τη φωτιά με τις εμπρηστικές δηλώσεις τους».

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε τη σύγκληση πανευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, η οποία θα αποφασίσει τη διαγραφή μεγάλου μέρους του, με όρους αντίστοιχους με εκείνους που πέτυχε η Γερμανία το 1953. Επιπλέον, τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία χρειάζεται ανάσα, με συμφωνημένο με τους πιστωτές μορατόριουμ στην αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων».

«Εάν πιστεύετε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς, λόγω της βάρβαρης πολιτικής που ακολουθείται, μπορεί να περιοριστεί στον Ευρωπαϊκό νότο, είμαστε γελασμένοι», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.