Την ανάγκη της επανεκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας στην Ελλάδα υπογράμμισαν, παρά τις πολλές επιμέρους διαφωνίες τους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από τη λήξη της συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες.

 

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το ευρωκοινοβούλιο είναι ο πιο δημοκρατικός θεσμός της ΕΕ, ορμώμενος  από το ότι ο Μάρτιν Σουλτς είναι ο πρώτος θεσμικός παράγοντας της Ένωσης που τον συναντά ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «μεγάλες αδυναμίες του προγράμματος της τρόικας», χαρακτηρίζοντας ως «αυτοκαταστροφικούς» όσους «επέμεναν για καιρό στην κινδυνολογία για τη θέση της χώρας στο ευρώ».

Εκπροσωπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι εξέθεσε στον κ. Σουλτς την ανάγκη ενός προγράμματος στοχευμένων δημόσιων επενδύσεων, παρατηρώντας ότι «πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας απέναντι στον ευρωπαίο φορολογούμενο που πληρώνει, να εξηγήσουμε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και είναι καλύτερα να σταματήσει εδώ το λάθος».

Ο κ. Σούλτς, από την πλευρά του, σημείωσε τη συμφωνία του με τον έλληνα πολιτικό για την «ανευθυνότητα όσων έχουν βγάλει τεράστιες περιουσίες από την Ελλάδα στο εξωτερικό». Παράλληλα, παρατήρησε την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή συνδρομή σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και της φοροαποφυγής.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε πως βλέπει συμπόρευση της ανάπτυξης και της σταθερότητας του ευρώ ως κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, δηλώνοντας πως βλέπει δυνατότητες ακόμα και για βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη στη χώρα μας.

«Το πρόβλημα βρίσκεται στις πιστώσεις», παρατήρησε ο Μάρτιν Σουλτς, αποφεύγοντας ωστόσο να τοποθετηθεί σε σχέση με την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων, αφού, όπως είπε, πρέπει πρώτα να μελετήσει την έκθεση της τρόικας. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε ότι η ανάπτυξη είναι αναγκαίο πλέον να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Σούλτς τη χαρακτήρισε «νεοναζιστικό κόμμα που καταφεύγει συχνά σε αποκρουστική βία και που καταπατά όλες τις θεμελιώδεις αξίες του δημοκρατικού φάσματος», ως εκ τούτου δε θα δεχθεί κανενός είδους διάλογο με εκπροσώπους της.