«Στον αέρα» παραμένει επί τους ουσίας όλο το πακέτο διαπραγμάτευσης που περιλαμβάνει τα μέτρα, την επιμήκυνση εφαρμογής του προγράμματος και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, με το χρονοδιάγραμμα το οποίο αρχικώς είχε κατά νου να ακολουθήσει η ελληνική πλευρά, να διαφοροποιείται άρδην, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις σε σχέση με τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Στη συνάντηση –η τελευταία κατά τα φαινόμενα- των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου, καταγράφηκε αυτή τη φορά η αποφασιστικότητα να υπάρξουν αποτελέσματα αλλά και εν γένει η συναντίληψη σε βασικούς άξονες του πακέτου των μέτρων. Δεδομένης ωστόσο μίας σειράς ζητημάτων που έχουν ανακύψει σε ευρωδιεθνές πεδίο, η αρχική επιδίωξη της κυβέρνησης για άμεση ψήφιση των μέτρων αλλάζει ως πολιτική επιλογή.

Ο κ. Στουρνάρας καλείται πλέον να διαπραγματευτεί με τους επικεφαλής του ελεγκτικού κλιμακίου της τρόικας, αρχής γενομένης από Δευτέρα, σε μια νέα βάση διαμορφωμένη από τη χθεσινή πολιτική συμφωνία των αρχηγών, την οποία ο ίδιος, εξερχόμενος χθες του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτήρισε ικανή «για μια δυνατή διαπραγμάτευση».

Αυτή περιλαμβάνει, πέραν των επώδυνων μέτρων και δύο βασικές πτυχές:

Πρώτον, τη ρήτρα αντικατάστασης (ή επίτευξης των στόχων, όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών) και δεύτερον, τα μέτρα με αναπτυξιακή διάσταση που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πακέτο.

Τα νέα αυτά δεδομένα διαμορφώνουν και διαφορετικό περιβάλλον αναφορικά με την ψήφιση του πακέτου, η οποία μπορεί πλέον να πάει μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να πάει και αργότερα από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Αυτή η εξέλιξη βέβαια, όπως υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, δε δημιουργεί σημαντικά προβλήματα όσον αφορά στην εκταμίευση της δόσης σε συνάρτηση με τα ταμειακά αποθέματα.

Εν τούτοις φέρνει την κυβέρνηση ενώπιον ενός υψηλού πολιτικού ρίσκου καθώς δίνει τη δυνατότητα να ενταθεί το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία λόγω της «μετρολογίας» ενώ, αφ’ ενός ενισχύει τις θέσεις αντιπολίτευσης και αφ’ ετέρου πιθανώς ενδυναμώσει και τις εσωτερικές αντιδράσεις σε ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ. 


Πάνος Ρασσιάς