Έφτασε επιτέλους το δεύτερο μέρος της «τριλογίας» των υπερφυσικών φυτών, ενός φακέλου που άνοιξε την προηγούμενη Κυριακή (23/9) το newpost.gr και θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή (07/10) σε ένα εντυπωσιακό (και λίγο πιο... ανθρωποκεντρικό) φινάλε.

Το πρώτο μέρος, το διαβάσετε, σας άρεσε και το μοιράστηκατε με γνωστούς και φίλους - υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, μην το αρνηθείτε. Αλλά αν παρ' όλα αυτά, δεν έχετε ιδέα γιατί μιλάμε, καλύτερα να πατήσετε εδώ, για να πάρετε τα πράγματα από την αρχή, και να ξέρετε πού πατάτε και που βρίσκεστε.

Είδατε λοιπόν πώς ο ευκάλυπτος παίζει με τη φωτιά, ή πως η βαλεριάνα κάνει τα πάντα για να μείνει κοντά στους συγγενείς της. Αυτά όμως που θα δείτε σήμερα, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά.

Ξεκινάμε;


Ορχιδέα η ερωτική


Σίγουρα έχετε ακούσει την «ταινία» Άγρια Ορχιδέα, γνήσια εκπρόσωπο των ερωτικών θρίλερ που μεσουρανούσαν τη δεκαετία του 1980, όταν ακόμα ο Μίκι Ρουρκ ήταν ζεν πρεμιέ και όχι δείγμα για ιατρείο πλαστικού χειρουργού.

Ε, από πού νομίζετε ότι εμπνεύστηκε η ταινία το όνομα της; Φυσικά, από την ιδιότητα της ορχιδέας να ξελογιάζει τα έντομα και να τα παρασέρνει σε ένα χορό ερωτικό, που μερικές φορές αποβαίνει μοιραίος...

Για την ακρίβεια, μετά από 85 εκατομμύρια χρόνια ύπαρξης, η ορχιδέα έχει καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει τα χημικά σήματα που στέλνουν μεταξύ τους τα έντομα για να επικοινωνούν. Έτσι λοιπόν, χρησιμοποιεί αυτές τις μυρωδιές για να τα προσελκύσει, προκειμένου να μεταφέρουν το «σπέρμα» της από λουλούδι σε λουλούδι για να γονιμοποιηθεί.

Για παράδειγμα, η ορχιδέα μπορεί να εκπέμψει το άρωμα που εκκρίνει ένα θηλυκό έντομο σε περίοδο αναπαραγωγής. Έτσι το αρσενικό ξελογιάζεται στην κυριολεξία και ξαφνικά βρίσκεται εν μέσω σφοδρής... γύρης.

Το πρόβλημα είναι ότι μερικά είδη ορχιδέας - όπως για παράδειγμα της Αυστραλιανής - έχουν γίνει τόσο καλοί αντιγραφείς ερωτικών αρωμάτων, που τα αρσενικά έντομα μπορεί και να μείνουν για πάντα μέσα στο λουλούδι. Με άλλα λόγια, να πεθάνουν...


Ιτιά η αλτρουίστρια


Και όχι δεν είναι κλαίουσα. Ίσα ίσα που η Ιτια είναι κοινωνικότατη, ευχάριστη για τις υπόλοιπες του είδους της, ενώ γίνεται χαλί να την πατήσεις.

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία της πανίδας πάνω στον πλανήτη Γη, η Ιτιά δεν είναι καμιά μονόχνωτη που κοιτάει μόνο πως θα περάσει αυτή καλά. Δίνει χώρο στους υπόλοιπους του κήπου (ή του δάσους, ή οποιασδήποτε έκτασης τελοσπάντων), της αρέσει η παρέα και όταν κινδυνεύει, παίρνει ένα «τηλέφωνο» όχι για βοήθεια αλλά για προειδοποίηση προς τους συντρόφους.

Για παράδειγμα, όταν δέχεται επίθεση από κάμπιες, οι οποίες αν έχουν γλιτώσει από την μάγισσα ντομάτα, σπεύδουν στις ιτιές, αρχίζει να παράγει χημικές ουσίες που (για να το πούμε λαϊκά) βαρυστομαχιάζουν τον εχθρό.

Τότε συμβαίνει κάτι μοναδικό. Τα γειτονικά φυτά, αρχίζουν να παράγουν και αυτά τις ίδιες χημικές ουσίες, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν πάνω τους τις κάμπιες - εισβολείς. Γιατί;

Γιατί τους έχει ειδοποιήσει η ιτιά, η οποία με το που νιώσει το πρώτο δάγκωμα από την κάμπια εκπέμπει φερομόνες στον αέρα, για να τις μυρίσουν οι υπόλοιπες ιτιές και να προστατευθούν από επικείμενη επίθεση.


Ιξός το βαμπίρ

Ο φόβος και ο τρόμος του φυτικού βασιλείου. Στην κυριολεξία αυτό το μοχθηρό παρασιτικό φυτό, είναι τόσο αδύναμο από μόνο του, που επιβιώνει ρουφώντας τη ζωή των υπόλοιπων φυτών.

Δεν είναι μόνο ότι δεν έχει ρίζες και φύλλα δικά του. Δεν είναι επίσης ότι είναι το μοναδικό φυτό που δεν μπορεί να φωτοσυνθέσει. Είναι κυρίως το γεγονός πως έχει τόση ανεπτυγμένη όσφρηση που άμα πάρει μυρωδιά ένα φυτό που κρίνει ότι θα τον βοηθήσει να επιβιώσει, το κυνηγά ανελέητα μέχρι τέλους.

Εργαστηριακά πειράματα απέδειξαν πως το παράσιτο αυτό οσμίζεται τη μυρωδιά του φυτου - στόχου και αναπτύσσεται προς την κατεύθυνση του. Έχει τόσο ανεπτυγμένη όσφρηση που μπορεί να διακρίνει αν το θύμα του θα τον βοηθήσει ή όχι!

Αν τελικά το θύμα είναι το κατάλληλο, τότε αρχίζει το πανηγύρι. Τυλίγεται σφιχτά γύρω του και αρχίζει να πιέζει τους κόμβους σίτισης μέχρι να τρυπήσει την χυμώδη σάρκα του...

Αν αυτό δεν είναι βαμπίρ, τότε τι είναι;

 
Τo φυτό χορευτής 

Εδώ έχουμε μια ιδιαίτερη περίπτωση φυτού. Πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό φυτό από αυτό που έχουμε κατά νου καθώς σιχαίνεται τη στασιμότητα, είναι υπερκινητικό και δραστήριο.

Καλά, μη φανταστείτε ότι σηκώνεται ένα πρωί και πάει για περπάτημα το τετράγωνο, αλλά εν πάση περιπτώσει έχει μια αυτονομία κινήσεων και δεν περιμένει τον αέρα για να ξεπιαστεί.

Μιλάμε λοιπό για  το φυτό που «χορεύει». Έτσι ονομάστηκε o ασιατικός θάμνος Codariocalyx motorius, του οποίου τα φύλλα είναι συνδεδεμένα σε ένα μικροσκοπικό κόμβο και λόγω συσπάσεων... κινούνται και μάλιστα αρκετά γρήγορα.

Hint: Πρόκειται για το φυτό που σας δείξαμε σε βίντεο στο πρώτο μέρος ως teaser για το κείμενο που διαβάζετε τώρα. (Δείτε το στο τέλος του πρώτου μέρους εδώ)


Βεβαίως, πολλά φυτά ακόμα μένουν να εξεταστούν και είμαστε σίγουροι ότι κάπου έκει έξω, περιμένει ένα φυτό για να μπει σε τούτο εδώ το αφιέρωμα για να δείξει επιτέλους στον κόσμο τι μπορεί να κάνει.

Την επόμενη Κυριακή, στις 7 Οκτωβρίου, τα πράγματα θα είναι λίγο διαφορετικά. Θα ανακαλύψουμε τη σχέση τους με ένα πλάσμα που τα έχει ταλαιπωρήσει εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά παρ' όλα αυτά συνεχίζουν να το βοηθούν...


Άγγελος Ανδρέου