Για αύριο στις 14:00 προγραμματίστηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας στην Ελλάδα, οι οποίοι στις 6 το απόγευμα θα περάσουν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου γιασ να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.


Ο Γιάννης Στουρνάρας θα συζητήσει με την τρόικα τα δεδομένα που προέκυψαν έπειτα από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, την Πέμπτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χαλάρωση των όρων «βλέπει» η Die Welt

Σε συνέχεια των χθεσινών δημοσιευμάτων του γερμανικού τύπου περί ειλημμένης απόφασης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, και η σημερινή κυριακάτικη Welt κάνει λόγο για διαφαινόμενη χαλάρωση των όρων της βοήθειας.

 

Σε αντίθεση με τα όσα έχουν συμφωνηθεί έως τώρα, η Αθήνα δεν θα πρέπει να μειώσει το χρέος της στο 120 % του ΑΕΠ μέχρι το 2020. «Πιο σημαντικά είναι τα έτη 2013 και 2014», οπότε και «τρέχει» το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Welt. Το ερώτημα τι θα γίνει μετά, θα πρέπει να απαντηθεί αργότερα, σύμφωνα με τους ίδιους. Επισήμως βέβαια, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο στόχος του 120 % που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξακολουθεί να υφίσταται. Όπως διαφαίνεται όμως, η επίτευξή του δεν θα είναι πλέον τόσο στο επίκεντρο.

 

Την ίδια ώρα συζητείται η εναλλακτική πρόταση να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Η πρόταση μιας διετούς παράτασης ωστόσο πέραν του 2020 δεν βρίσκει υποστηρικτές, σύμφωνα με την εφημερίδα. Στις Βρυξέλλες προκρίνεται μια άλλη λύση και συγκεκριμένα να μην επιβαρύνουν τον ελληνικό προϋπολογισμό οι ενέσεις ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες ύψους 48 δις ευρώ. Ωστόσο αυτό δεν προβλέπεται στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, αλλά μόνον στον νέο, ESM, και μάλιστα για νέες περιπτώσεις και ως εκ τούτου η πρόταση απορρίπτεται από το Βερολίνο.

 

Έτοιμο για παραχωρήσεις, είναι και το ΔΝΤ το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της Welt είναι διατεθειμένο να δώσει έως και δυο επιπλέον χρόνια στην Αθήνα για να κλείσει την τρύπα του προϋπολογισμού. Ασαφές παραμένει ωστόσο ποιος θα καλύψει την τρύπα της χρηματοδότησης που θα προκύψει.


Με πληροφορίες από Deutsche Welle