Με συστάσεις του Αντώνη Σαμαρά σε υψηλούς τόνους, προειδοποιήσεις, αλλά και παραινέσεις για επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου που καλείται από την τρόικα να επιτελέσει η κυβέρνηση βρέθηκαν αντιμέτωποι χθες το απόγευμα υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς υπουργείων, οι οποίοι εκλήθησαν σε διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου που κράτησαν ώς τα μεσάνυχτα. Βασικός στόχος του πρωθυπουργού, ο οποίος κατέστησε σαφές στα κυβερνητικά μέλη ότι η γενική εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση ως προς την προώθηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών δεν ικανοποιεί, ήταν να κινηθούν τα υπουργεία με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές που οφείλουν να προωθήσουν και να δράσουν ταχύτατα, ώστε να ακυρωθεί και ένα βασικό επιχείρημα από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι εξακολουθούν να εστιάζουν στις καθυ- στερήσεις των διαρθρωτικών αλλαγών.

Σύμφωνα με τα «Νέα», το κυβερνητικό σχέδιο με τις μεταρρυθμιστικές δράσεις ανά υπουργείο, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν χρονικό ορίζοντα έως το τέλος του έτους, θα το παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, παράλληλα με το πακέτο των περικοπών ύψους 13,5 δισ. ευρώ.

Ο συναγερμός που σήμανε χθες στο πρωθυπουργικό επιτελείο συνδέεται άμεσα και με την ανησυχία που υπάρχει στην κυβέρνηση ότι η τρόικα θα επιμείνει στο «παιχνίδι των καθυστερήσεων» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και την παρουσίαση της κρίσιμης έκθεσής της, προβάλλοντας ως «άλλοθι» το μεταρρυθμιστικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναποτελεσματική προσπάθεια καταγράφηκε στο πεδίο μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς και καθυστερήσεις όσον αφορά την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από την πλευρά του πρωθυπουργού ως θέματα πρώτης προτεραιότητας, τα οποία θα κυριαρχήσουν προσεχώς και στην κυβερνητική ατζέντα – παράλληλα με το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη συγχώνευση δημόσιων οργανισμών– ετέθησαν ακόμη η αντιμετώπιση των ολιγοπωλίων στην αγορά (καρτέλ) και η δημιουργία ενιαίας Αρχής δημόσιων συμβάσεων.

Στις χθεσινές συσκέψεις εκλήθησαν διαδοχικά οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης (Ανάπτυξης), Γιάννης Βρούτσης (Εργασίας), Ανδρέας Λυκουρέντζος (Υγείας) και Κώστας Μουσουρούλης (Ναυτιλίας), οι υφυπουργοί Γιώργος Μαυραγάνης (Οικονομικών), Μανούσος Βολουδάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης) και Μάκης Παπαγεωργίου (Ενέργειας), καθώς και οι γενικοί γραμματείς Νικόλας Κανελλόπουλος (Δικαιοσύνης), Δημήτρης Στεφάνου (Εσωτερικών) και Θανάσης Κυριαζής (Παιδείας).