Να υπάρξει μια «ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς στρατεύματα κατοχής, στην οποία να ζουν και να προοδεύουν από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι» ήταν το μήνυμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην στρατιωτική παρέλαση για την 52η επέτειο από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Δεν πρέπει να σταματήσουμε ούτε ένα λεπτό να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, να κινητοποιούμε τις δυνάμεις της διεθνούς νομιμότητας, να δραστηριοποιούμε τις δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας, για να υπάρξει μια ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς στρατεύματα κατοχής, στην οποία να ζουν και να προοδεύουν από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι» ανέφερε σε δηλώσεις μετά την παρέλαση.

Ο υπουργός ανέφερε ότι με την παρουσία του υπογραμμίζει το εθνικά και πολιτικά αυτονόητο, ότι «η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει η κατ' εξοχήν δύναμη που εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ξέρω ότι σήμερα περνάμε δύσκολες μέρες και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης, σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ενωμένοι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα δύσκολα και να σταθούμε και πάλι όρθιοι στα πόδια μας, αρκεί να μην πάψουμε να δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στα θέματα της εθνικής ασφάλειας του απανταχού ελληνισμού».

«Ακόμη και μέσα από τα δύσκολα, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να δούμε φως και γρήγορα τα χαμόγελα θα ξανανθίσουν στον τόπο μας», τόνισε.

Ο έλληνας υπουργός, ο οποίος πριν από την παρέλαση συναντήθηκε με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια (φωτό), εξέφρασε συγχαρητήρια στον Κύπριο ομόλογο του, στον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και στα στελέχη της, καθώς και στα στελέχη της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, τονίζοντας ότι «η τόσο σημαντική παρουσία τους σήμερα, μας γέμισε χαρά και υπερηφάνεια».