«Ο Προϋπολογισμός του 2013 είναι πλήρως ενταγμένος στο πρόγραμμα καταστροφής της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και για αυτό δεν πρέπει να εφαρμοστεί» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ορμώμενος από την κατάθεση του σχετικού προσχεδίου στη Βουλή.

 

Ειδικότερα, αναφέρεται πως «Αναμένεται συνέχιση της βαθιάς ύφεσης και για το 2013 ύψους 3,8% του ΑΕΠ. Να υπενθυμίσουμε ότι στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012, η πρόβλεψη για την ύφεση ήταν της τάξης του 2,5%, ενώ αυτή σήμερα προσεγγίζει το 7%. Με μέτρα λιτότητας ύψους 7,8 δις ευρώ, η ύφεση αναμένεται πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει η κυβέρνηση με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, αλλά και τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

«Η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ, πέραν του ότι κρίνεται δύσκολη λόγω της ύφεσης που προκαλούν τα μέτρα της κυβέρνησης, θα είναι αποτέλεσμα της σφαγής των μισθών και των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, των απολύσεων στο δημόσιο, αλλά και της κοινωνικά βάρβαρης φοροεπιδρομής σε μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα, ακόμα μια χρονιά η ελληνική κυβέρνηση θα «κηρύξει τον πόλεμο» στη φοροδιαφυγή, και ακόμα μια χρονιά θα τρέξει να καλύψει την αποτυχία της αυτή, λεηλατώντας τους ευσυνείδητους φορολογούμενους. Ακόμα μια χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές στα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ, ταυτόχρονα, θα καταργήσει κάθε ρύθμιση για αφορολόγητο, θα εκτινάξει τη φορολογία για το πετρέλαιο θέρμανσης και θα αυξήσει τα εισιτήρια για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς διάλυσης της οικονομίας, η κυβέρνηση Σαμαρά προχωράει σε επιπλέον περικοπές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το μόνο αναπτυξιακό εργαλείο που θα μπορούσε να στηρίξει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», δίνει το στίγμα του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εκτίναξη του δημόσιου χρέους στο 179,3%, και μάλιστα μετά την "ιστορική", κατά τον κ. Βενιζέλο, συμφωνία για το PSI, καταδεικνύει ότι πραγματικός στόχος της μνημονιακής πολιτικής δεν είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά η φτωχοπόιηση της ελληνικής κοινωνίας και η δημιουργία στρατιών χαμηλόμισθου εργατικού προσωπικού. Παράλληλα, τα 11,7 δις που θα πρέπει να πληρωθούν ως τόκοι το 2013, καθιστούν την ελληνική οικονομία δέσμια των δανειστών», διαπιστώνει, σε δραματικούς τόνους.

Στην κατάληξη της ανακοίνωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την ελληνική κοινωνία «να δώσει και αυτή την κρίσιμη μάχη, αγωνιζόμενος για ένα Σχέδιο Ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας που θα έχει ως επίκεντρο της ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών».
TAGS