Μέσα από μια πολιτική παρέμβαση αναζητεί ο Αντώνης Σαμαράς την άρση του αδιεξόδου που εξακολουθεί να καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις με τους ελεγκτές της τρόικας για τα νέα επώδυνα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ξεκινά άμεσα κύκλο επαφών με την ευρωπαϊκή ηγεσία – στα κοινοτικά όργανα και στις κεντρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Στους ευρωπαίους εταίρους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα διαμηνύσει παράλληλα ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια της κυβέρνησης για μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, και θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το επιμέρους τμήμα του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ που βασίζεται σε μείωση εξόδων από παρεμβάσεις στην κρατική μηχανή και διαρθρωτικές αλλαγές.
Ο κύκλος της πολιτικής διαπραγμάτευσης αναμένεται να ανοίξει σήμερα με τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ προεξοφλείται εντός της εβδομάδας επικοινωνία και με την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.
Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανη- συχία τους, μετά και το χθεσινό αδιέξοδο στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών, ότι το παιχνίδι των καθυστε- ρήσεων στο οποίο επιδίδεται η τρόικα μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό το ελληνικό χρονοδιάγραμμα. Επιτελικά κυβερνητικά στελέχη εμ- φανίζονταν απαισιόδοξα για το αν θα επιτευχθεί οριστική συμφωνία για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ εντός της εβδομάδας. Σ
Οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρεται ότι επιμένουν να αμφισβητούν την περικοπή δαπανών περίπου 2 δισ. ευρώ μέσα από παρεμβάσεις σε Αμυνα, Υγεία και ΟΤΑ, και ζητούν να αντικατασταθούν από μέτρα «εγγυημένης αποτελεσματικότητας».
Η τρόικα ζήτησε διευκρινήσεις, οι συζητήσεις συνεχίζονται», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μετά τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ εντός της ημέρας οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να έχουν νέα σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών.