Ομιλία με τίτλο «Είμαστε όλοι ισότιμοι εταίροι στην ΕΕ» θα εκφωνήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ως επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής στη σημερινή εκδήλωση στο ιστορικό Δημαρχείο στο Όσναμπρουκ της Γερμανίας.
Η εκδήλωση οργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο και την πόλη του Όσναμπρουκ στην επέτειο της υπογραφής της Ειρήνης της Βεστφαλίας, που υπογράφηκε εκεί τον Οκτώβριο του 1648, και έχει τον γενικό τίτλο «Ειρηνευτικές Συνομιλίες του Όσναμπρουκ». Στη σειρά αυτών των διαλέξεων έχουν μιλήσει παλιότερα ο πρ. καγκελάριος της Αυστρίας Φρ. Βρανίτσκι, ο πρ. πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χ. Πέτερινγκ, ο σημερινός υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, κ.ά.

Η ομιλία του κ. Σημίτη θα επικεντρωθεί στην αποφασιστική καμπή που διέρχεται το τελευταίο διάστημα η ΕΕ και η Ευρωζώνη, στην κρίση και στα προβλήματα ανάπτυξης που προκύπτουν από τις οικονομικές, τεχνολογικές και άλλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Βορρά και Νότου. Θα αναφερθεί επίσης στην ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών και στην προοδευτική διακυβέρνηση, ως τη μόνη που μπορεί να οδηγήσει στις επιθυμητές, από κοινωνική και πολιτική άποψη, λύσεις.