Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα προκειμένου να κλειδώσουν τα νέα μέτρα μέχρι τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, όταν ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στο κρίσιμο Eurogroup.
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται μόνο με την τρόικα και όχι σε πολιτικό επίπεδο», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Mεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνεργασία για θέματα οικονομικής πολιτικής με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρωθυπουργό να ζητά πολιτική λύση από τους εταίρους μας και παρέμβασή τους ώστε να ξεπεραστεί η εμπλοκή στις συζητήσεις με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο αίτημα της τρόικας είναι να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2013 ακόμη 2 δισ. ευρώ, μέτρα, πέραν των 7,8 δισ. ευρώ που ήδη προβλέπονται.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα κληθούν να υποστούν μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ μέσα σε μια χρονιά, την ώρα που το συνολικό πακέτο των μέτρων είναι 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 κι ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει θέμα επιμήκυνσης της εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος για ακόμη μία διετία, δηλαδή έως το 2016. 


Aνησυχία στο Μαξίμου για τα χρονοδιαγράμματα

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις καθυστερήσεις που παρεμβάλλονται από την τρόικα και φοβούνται ότι αν αυτό συνεχιστεί η ελληνική πλευρά δεν θα προλάβει τις ημερομηνίες και δεν θα μπορέσει να πάρει τη νέα δόση.

Η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει συμφωνία έως το Σαββατοκύριακο ώστε να ψηφιστούν τα μέτρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.

Πάντως, επισήμαναν ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία έως το Σαββατοκύριακο, τότε θα είναι σχεδόν αδύνατο να έχουν προωθηθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή τα νέα μέτρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.


Διαμάχη στην τρόικα «βλέπουν» τα διεθνή ΜΜΕ

«Κάθε φορά που διαπιστωνόταν ότι οι διαπραγματεύσεις για την συνέχιση της δανειακής βοήθειας προς την Αθήνα παραπαίουν, οι υποψίες έπεφταν στους Έλληνες που εφέροντο ως ένοχοι», παρατηρεί το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση, διευκρινίζοντας ότι στην παρούσα φάση οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει επειδή οι δανειστές δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους.

«Μακροπρόθεσμα η χώρα θα απειλούνταν με χρεοκοπία» Δεν είναι μόνο η Ελλάδα διχασμένη αλλά προφανώς και ο συνασπισμός των δανειστών, εκτιμούν αναλυτές. Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters που επικαλείται εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, «τις διαπραγματεύσεις δυσχεραίνει η διαμάχη μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας. «Εφόσον η Τρόικα δεν έχει καταλήξει σε κοινή θέση οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν πιο δύσκολες», φέρεται να δηλώνει ένας από τους εκπροσώπους.

To Focus επισημαίνει, πάντως, ότι εάν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, δεν έχει σημειωθεί συμφωνία μεταξύ της Τρόικα και της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιθανό να μην εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

«Μακροπρόθεσμα η χώρα θα απειλούνταν με χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «σύμφωνα με ειδικούς οι Αθήνα θα λάβει σε κάθε περίπτωση τα χρήματα προκειμένου να αποτραπεί μια περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης».