Η λίστα των 32 έγινε μείζον θέμα μέσα από ερώτηση του Νίκου Τσούκαλη. Και στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να κρατήσει υψηλούς τόνους, αφήνοντας αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ. Ήδη από το πρωί ο κ. Τσούκαλης είχε ζητήσει επιτακτικά εξηγήσεις, υπενθυμίζοντας ότι σε άλλες χώρες τέτοιες λίστες απέδωσαν καρπούς: «Με το ‘‘μη νόμιμο αρχείο”, η Ισπανία εισέπραξε 6 δισ. €, η Ιταλία 570 εκατομμύρια €, ενώ 4.200 Γάλλοι προσήλθαν ‘’αυτοβούλως’’ και τακτοποίησαν τις οικονομικές εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές. Στην Ελλάδα της νομιμότητας όχι μόνο δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ, αλλά αναζητείται η λίστα. Οι εξηγήσεις καθίστανται πλέον επιτακτικές». 

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι ο Βενιζέλος βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω της λίστας, στο κάτω κάτω την είχε στην κατοχή του 18 μήνες και στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Αυτό άλλωστε υπαινίχτηκε κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ δια της Ζωής Κωνσταντοπούλου δείχνοντας που θα χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα. Το θέμα της διαφάνειας δεν είναι το πιο πρόσφορο έδαφος για την συγκυβέρνηση.

Ωστόσο και μετά την κατάρρευση κάθε προσπάθειας για διαπραγμάτευση και τήρηση της προγραμματικής για τη ΔΗΜΑΡ είναι το μόνο θέμα που μπορεί να «παίξει» δυνατά, για να ξεχωρίσει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Εδώ άλλωστε η ΔΗΜΑΡ έχει το πλεονέκτημα, ότι δεν έχει κυβερνήσει ακόμα.  

Με τον ένα εταίρο να μην επιτρέπει «χειρισμούς» στα θέματα που προκύπτουν, η πίεση για αποκαλύψεις και διαφάνεια στην κυβέρνηση θα γίνει πιο έντονη το επόμενο διάστημα, με χαμένο μάλλον το ΠΑΣΟΚ Ούτε ο Σαμαράς έχει κανέναν ενδοιασμό να βγουν όλα στο φως ο ίδιος δεν θίγεται άλλωστε. Η Ιπποκράτους όμως θα δυσκολευτεί να παρακολουθήσει.  

Με τη στροφή στη «διαφάνεια» ο κ. Κουβέλης ελπίζει να έχει βρεί ένα θέμα που θα κρατήσει ενωμένο ένα μαγαζί που κλυδωνίζεται εδώ και πολλές εβδομάδες, και έχει χάσει το τελευταίο διάστημα πολλές «μάχες». Ούτως ή άλλως στο εσωκομματικό πεδίο οι απώλειες θεωρούνται δεδομένες. 

Ο Οδυσσέας Βουδούρης συνεντευξιάστηκε στην Αυγή και θεωρείται δεδομένο ότι θα οδεύσει προς το ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και πριν από την προκύρηξη των εκλογών. Για τους δύο έτερους διαφωνούντες  Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Πάρη Μουτσινά αυτό δεν θεωρείται ακόμα δεδομένο.

Ωστόσο αν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν στην πολιτική, θα πρέπει να ψάξουν να βρουν νέα στέγη. Το καταστατικό της ΔΗΜΑΡ μπορεί να μην προβλέπει διαγραφή, ωστόσο η Αγίου Κωνσταντίνου διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως όποιος καταψηφίσει δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια.

Εώς την ψηφοφορία λοιπόν αναμένονται εξελίξεις.


Θέμης Δαγκλής 
TAGS