Τεράστια ερωτήματα αφήνει αναπάντητα η περίεργη διαδρομή της περίφημης λίστας Λαγκάρντ με τα ονόματα των 1.991 ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία. Η χώρα μας, είναι η μοναδική που είχε στα χέρια της την περίφημη λίστα Φαλσιανί και δεν την αξιοποίησε (!) ενώ η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία- που έπραξαν το αντίθετο, κατάφεραν να φέρουν δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία. Η λίστα έφτασε στη χώρα μας τον Νοέμβριο του 2010.

Ο τότε υπουργός οικονομικών που την παρέλαβε, παρέδωσε- λέει, κάποια ονόματα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Πως άραγε έκανε την παντελώς αυθαίρετη επιλογή; Και ποιος του έδινε το δικαίωμα αυτό; Στη συνέχεια, ολόκληρη τη λίστα- λέει ο Παπακωνσταντίνου, την παρέδωσε στον Ιωάννη Διώτη ο οποίος είχε αναλάβει την ηγεσία του ΣΔΟΕ. Είχαν περάσει ήδη έξι μήνες…

Ο Διώτης, την έβαλε στο συρτάρι γιατί γνωμάτευσε ότι δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, μιας και ήταν προϊόν υποκλοπής. Αγνόησε παντελώς τη διεθνή εμπειρία και ανακήρυξε εαυτόν μέγιστο νομικό κριτή. Με τον ισχυρισμό Διώτη ότι η λίστα δεν μπορεί νομικά να αξιοποιηθεί, στη συνέχεια συμφώνησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μάλιστα κράτησε τη λίστα (!) νομίζοντας ότι υπάρχει αντίγραφο στο ΣΔΟΕ. Ήδη στην Ιπποκράτους αρχίζουν να εκφράζονται φόβοι ότι ο χειρισμός Βενιζέλου ήταν λαθεμένος και πιθανότατα θα του κοστίσει πολιτικά.

Μόλις χθες, όταν αντιλήφθηκε ότι αντίγραφο δεν υπάρχει, ο κ. Βενιζέλος την απέστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε στο ΣΔΟΕ που την απέστειλε στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη. Η λίστα, έκανε… βόλτες 20 μήνες για να φτάσει στα χέρια του ανθρώπου που έπρεπε να την παραλάβει από την πρώτη στιγμή!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανώτεροι δικαστικοί κύκλοι αντέκρουαν τον ισχυρισμό Διώτη- Βενιζέλου και υποστήριζαν ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές μπορούσαν να προχωρήσουν σε έλεγχο με σύγκριση φορολογικών δηλώσεων κ.λπ., όπως έκαναν άλλωστε Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί εισπράττοντας σημαντικούς φόρους για τις επίμαχες και άγνωστες έως τότε καταθέσεις των δικών τους υπηκόων, που περιλαμβάνονταν στην ίδια λίστα.

Ουδείς πλέον μπορεί να βεβαιώσει ότι η λίστα περιέχει 1.991 ονόματα, περισσότερα ή λιγότερο. Αν οι συνολικές τους καταθέσεις ήταν 13 δισ. ευρώ ή περισσότερα. Αν οι συγκεκριμένοι μεγαλοκαταθέτες συνεχίζουν να έχουν λογαριασμό στις ίδιες τράπεζες ή αν φρόντισαν να σβήσουν τα ίχνη τους. Αν υπάρχουν και πολιτικά ονόματα ή όχι και αν υπάρχουν ονόματα μεγάλων επιχειρηματιών της χώρας.

Ήδη η πληροφορία ότι στη λίστα συμπεριλαμβάνεται γυναίκα- εκπαιδευτικός, συγγενής πολιτικού προσώπου, με καταθέσεις 500 εκατομμύρια και φορολογικές δηλώσεις περί τις 30.000 ευρώ το χρόνο, κάνει τον γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων. Από κοντά, φημολογείται ότι στη λίστα συμπεριλαμβάνεται επιχειρηματίας από τη Βόρειο Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον κλάδο του αυτοκινήτου και γόνος γνωστής οικογένειας του κατασκευαστικού κλάδου. Ας κρατάμε μικρό καλάθι…

Άρτεμις Παραδείσου