Τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου εκθέτουν πλήρως οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης, μιλώντας, αμφότεροι, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασής της, εξέταση που διήρκεσε συνολικά επτά ώρες.

Η Επιτροπή λόγω της πολύωρης συνεδρίασης αποφάσισε να καλέσει τη Δευτέρα το νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στυλιανό Στασινόπουλο, ενώ άφησε ανοιχτό να εξετάσει την πρόταση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου να κληθούν να καταθέσουν τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και ο νυν υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

«Τα 10 ονόματα» του κ. Καπελέρη

Η κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Καπελέρη, ήταν η εναρκτήρια πράξη της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που εξετάζει ενδεχόμενες ευθύνες του ΣΔΟΕ τόσο σε ό,τι αφορά την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» όσο και την αντίστοιχη της «λίστας των 36».

Ο κ. Καπελέρης, «αδειάζοντας» τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, διευκρίνισε πως στην περίοδο μεταξύ των τελών του 2010 -  αρχών του 2011, ο τότε υπουργός Οικονομικών του παρέδωσε «πρόχειρο» κατάλογο 10 ονομάτων, με σκοπό να ερευνούταν το φορολογικό και το ευρύτερο οικονομικό προφίλ των καταγραφόμενων σε αυτόν.

Βάσει των όσων είπε ο άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, τα πορίσματα του ελέγχου κατατέθηκαν άμεσα στον υπουργό. Ακόμα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καπελέρη, μεταξύ των ονομάτων δεν συμπεριλαμβανόταν κάποιο πολιτικού προσώπου ή οικονομικού παράγοντα εμβέλειας.

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μου έδωσε καμία λίστα. Μου έδωσε εμπιστευτικά και ατύπως 10 ονόματα από ότι θυμάμαι και όχι 20, όπως λέει σήμερα, για να κάνω έρευνα προφίλ και μόνο. Δηλαδή τι είναι αυτοί οι 10. Διαπίστωσα ότι δεν ήταν πολιτικοί, ούτε επώνυμοι οικονομικοί παράγοντες της τελευταίας 20ετίας. Κοίταξα μόνο τι δουλειά κάνουν, αν είναι άνεργοι, που μένουν και παρέδωσα στον υπουργό τα αποτελέσματα με τον ίδιο τρόπο που μου τα έδωσε. Δεν είδα την πλήρη λίστα και δεν θυμάμαι τα ποσά που είχαν τα 10 πρόσωπα ούτε το νόμισμα που ήταν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Το «εκτός πρωτοκόλλου» σημείωμα του κ. Διώτη

Εν τω μεταξύ ο Ιωάννης Διώτης, που ακολούθησε την ακρόαση του κ. Καπελέρη, αναφερόμενος στο χρόνο που έλαβε τη «λίστα Λαγκάρντ» από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σημείωσε με νόημα, «μου παρέδωσε την λίστα άτυπα, χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου την ημέρα αποχώρησής του από το υπουργείο Οικονομικών. Αποκόμισα την εντύπωση ότι ο κ. Βενιζέλος δεν είχε ενημερωθεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Διώτης, με τον τρόπο του άφησε αιχμές για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Συγκεκριμένα, κάποια στιγμή ο Προκόπης Παυλόπουλος, ως μέλος της Επιτροπής, ρώτησε τον πρώην δικαστικό λειτουργό αν θα προχωρούσε σε έρευνα εαν ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, του διαβίβαζε τη «λίστα» ως αφετηρία διαδικασιών ελέγχου. Τότε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, απερίφραστα δήλωσε «Βεβαίως θα το έκανα».

Στη συνέχεια, όμως, ανέφερε ότι κοίταξε τη λίστα, στην οποία δεν υπήρχε κανένα πολιτικό όνομα ούτε γνωστοί οικονομικοί παράγοντες της χώρας και οι φορολογικές υποθέσεις αφορούν όχι την τελευταία 10ετία αλλά την προηγούμενη.

Εκείνο το διάστημα, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννης Πλασκοβίτης, έκανε ήδη ενέργειες για καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες, οποιαδήποτε δική μου ενέργεια θα ενείχε τον κίνδυνο κατάχρησης θέσης. «Το υλικό αυτό ήταν παράνομο. Αυτά τα ζητήματα τα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Αν ήθελε, μπορούσε να βρει τρόπο να παρακαμφθεί το εμπόδιο χρήσης στοιχείου. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου ρώτησε τον κ. Διώτη αν ο κ. Βενιζέλος τον είχε ενοχλήσει για την πορεία των ερευνών σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ και εκείνος απάντησε αρνητικά

«Ο κ. Βενιζέλος ισχυρίζεται όπως πληροφορούμαστε τώρα, σε τηλεοπτικό δελτίο ότι σε τακτά διαστήματα σας ενοχλούσε σε ότι αφορούσε την πορεία των ερευνών. Ξανασυζητήθηκε το ζήτημα του ηλεκτρονικού αρχείου ;» ρώτησε η κ. Κωνσταντοπούλου. «Όχι ποτέ», απάντησε ο κ. Διώτης.

«Από πλευράς σας ποιος ήταν ο λόγος που δεν ξανασυζήτηθηκε το ζήτημα;» ρώτησε η κ. Κωνσταντοπούλου και ο κ. Διώτης απάντησε: «Δεν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος. Δεν ετέθη...». «Συζητήθηκε ποτέ η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας;» ρώτησε πάλι η βουλευτής λαμβάνοντας την απάντηση από τον κ. Διώτη: «Είχε τεθεί ακροθιγώς στις συζητήσεις».

 Ερωτώμενος για την υπόθεση Καρούζου, ο κ. Διώτης ανέφερε:

«Μου ζήτησαν οι αντίδικοι της υπόθεσης Καρούζου, οι κύριοι Ζωγραφάκης και Λιβανός, να με δουν. Τους δέχθηκα στο γραφείο μου. Ήξερα ότι διενεργείται εισαγγελική έρευνα. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, ενώ υπήρχε σωρός αιτιάσεων των χειριστών για πολλούς, δεν μου είπαν τίποτα για πολιτικό πρόσωπο».