Στη διεξαγωγή τακτικής συνάντησης τους, δύο φορές το χρόνο, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Αλβανίας στο πλαίσιο των συνομιλιών που είχαν σήμερα στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων, αμφότεροι θα εισηγηθούν στις κυβερνήσεις τους την πραγματοποίηση ετήσιας τακτικής διακρατικής διαβούλευσης, με τη συμμετοχή συναρμοδίων κατά περίπτωση υπουργών.

 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε την κοινή βούληση προώθησης της προεργασίας ώστε να υπογραφεί η συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ, όπως και να διευθετηθούν «σύντομα» οι εκκρεμότητες που αναφέρονται στη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

 

Αναφέροντας, τέλος, ότι οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αυριανοί εταίροι στην ΕΕ και γείτονες με κοινά συμφέροντα, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική εθνική μειονότητα -ως «γέφυρα φιλίας των δύο λαών»- θα βλέπει τη θέση της να βελτιώνεται, όσο προοδεύει η Αλβανία.

 

Την επιδίωξη να προχωρήσει η Αλβανία στην υπέρβαση των εκκρεμοτήτων ως προς τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, «με βάση τα εθνικά Συντάγματα και το διεθνές δίκαιο» εξέφρασε στις δηλώσεις του και ο αλβανός ΥΠΕΞ, Εντμοντ Παναρίτι.

TAGS