Η Δικαιοσύνη γίνεται ακόμη πιο ταξική, στην υπηρεσία της οικονομικής ολιγαρχίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ στηρίζοντας παράλληλα τα δικαιώματα των δικαστών και εισαγγελέων γιατί «υφίστανται και αυτοί τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι αποδοχές των δικαστικών μειώνονται, εντατικοποιείται η εργασία τους, θεσπίζονται συνεχώς αντεργατικοί νόμοι, αυξάνεται η ποινικοποίηση των αγώνων, καθιερώνονται νέοι θεσμοί που οδηγούν σε περαιτέρω υποβάθμιση του ρόλου των δικαστών.

Όπως σημειώνει το ΚΚΕ, η αιτία για όλα τα δεινά που υφίσταται σήμερα ο εργαζόμενος λαός, μαζί και οι δικαστές, είναι κοινή και είναι η φύση του άδικου και ξεπερασμένου καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία των μονοπωλίων ενώ τονίζει ότι ο λαός δεν έχει καμία ευθύνη για την κρίση.

«Δεν μπορεί οι εργατικές κινητοποιήσεις να αντιμετωπίζονται με τους εισαγγελείς και τα ΜΑΤ, την ίδια ώρα μάλιστα που τα εγκλήματα των κεφαλαιοκρατών μένουν στο απυρόβλητο. Δεν νοείται οι απεργίες να κηρύσσονται παράνομες, από την άλλη όμως, τα διαρκή μνημόνια, οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων, η κατάργηση του οκτάωρου, η απελευθέρωση των απολύσεων, να είναι νόμιμα», επισημαίνει.

Επομένως, προσθέτει το ΚΚΕ, οι δικαστές δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταθούν απέναντι στο λαό που αγωνίζεται, σε συνθήκες μάλιστα κρίσης, για την επιβίωσή του. «Αντίθετα, έχουν πολλούς λόγους για να σταθούν δίπλα στον άνεργο, τον εργατοϋπάλληλο, το φτωχό αγρότη και αυτοαπασχολούμενο. Αυτό υπαγορεύει σήμερα κάθε τίμια συνείδηση δικαστή και εισαγγελέα», καταλήγει.