Την οργή και την αγανάκτησή του τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε βραδινή τηλεοπτική συνέντευξή του, σχετικά με τα όσα διακινούνται τις τελευταίες ημέρες ως προς τη «λίστα Λαγκάρντ», καθώς και για τα όσα ακούστηκαν σήμερα με αφορμή την ακρόαση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


«Ενήργησα ως όφειλα»


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αρνήθηκε κάθε κατηγορία περί κωλυσιεργίας, όσο εκείνος ήταν υπουργός Οικονομικών,  με αφορμή το ζήτημα της «λίστας Λαγκάρντ», χαρακτηρίζοντας ως «αδιανόητα» όσα ακούγονται αυτές τις ημέρες γύρω από τη δική του εμπλοκή.

 

«Σέβομαι τη νομιμότητα, στοχεύω στην αποτελεσματικότητα»


Ο κ. Βενιζέλος σε ότι αφορά τη χρήση του περιεχομένου της λίστας, υπογράμμισε πως «το υλικό, που χάρη σε εμένα ήρθε στη δημοσιότητα, πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα στο πλαίσιο της νομιμότητας αλλά με έμφαση στην αρχή της αποτελεσματικότητας».


«Θα μπορούσα το υλικό να το πετάξω στον κάλαθο των αχρήστων, θα μπορούσα να το ελέγξω εγώ, πράγμα που θα ήταν παράνομο. Το κράτησε όμως η γραμματέας μου στο αρχείο μου», είπε ο πρώην υπουργός.

 

«Τόσο καιρό που το είχε στα χέρια του (σ.σ. ο Ιωάννης Διώτης) δεν το είδε. Δεν ανέχομαι η Πολιτεία να διασύρεται, γι’ αυτό πήρα την πρωτοβουλία να παραδώσω στον πρωθυπουργό αυτό που υπήρχε στο γραφείο μου ως αντικείμενο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

«Όταν προ δύο ημερών αντιλήφθηκα ότι καμιά υπηρεσία δεν είχε στην κατοχή της το επίμαχο υλικό, το έστειλα αμέσως στον πρωθυπουργό», προσέθεσε ο πρώην υπουργός, παρατηρώντας ότι «αυτή είναι η κορυφαία σχετική κίνηση που έγινε μέχρι στιγμής».

 

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνησε ότι είναι διαφορετικό το «διατηρώ το υλικό και το αξιοποιώ στο πλαίσιο της νομιμότητας» και άλλο το «χρησιμοποιώ πέραν ενός ορίου ενώ αυτό είναι παράνομο». «Η οδηγία μου ήταν να αξιοποιηθούν οι πληροφορίες και όχι η λίστα ως αποδεικτικό στοιχείο», ξεκαθάρισε.

 

«Χυδαία επίθεση»


«Οι ανεπίσημες πληροφορίες μπορούν να αξιοποιηθούν για να αποδώσουν επίσημα στοιχεία», υποστήριξε ο πρώην υπουργός, ο οποίος διαβλέπει απόπειρα «διάβρωσης του θεσμικού ιστού της χώρας» μέσω της«επίθεσης» που υφίσταται εκείνος και το κόμμα του. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίχθηκε ότι συνιστά «πολιτική και ηθική χυδαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ το να λέει ότι "έγιναν εκλογές με το Βενιζέλο να έχει το υλικό στο γραφείο του"».

 

«Θα αντέξουμε»


Αναφερόμενος στο εσωκομματικό «μέτωπο αμφισβήτησης» και την αποχώρηση Ραγκούση, η οποία οριστικοποιήθηκε σήμερα με αφορμή τα όσα συνέβησαν με τη «λίστα Λαγκάρντ», ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση, «και αν κάποιοι ως έτοιμοι από καιρό δεν έχουν καμία σχέση με την παράταξη, με το παρελθόν, το μόνο που έχω να πω είναι ότι θα αντέξουμε».


Πάντως, ο κ. Βενιζέλος όχι μόνο δεν έστρεψε τα «πυρά» του κατά του Ανδρεα Λοβέρδου που απόψε παρουσίασε το νέο βιβλίο - παρέμβασή του προαναγγέλοντας τη δημιουργία νέου φορέα, αλλά τον κατονόμασε και ως φίλο, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για τον οποίο υπάρχει πρόσκληση να συνδράμει την προσπάθεια του Κινήματος από επιτελική θέση.
TAGS