Υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων που πυροδότησε ο χειρισμός της λίστας Λαγκάρντ, συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Mετά την αποχώρηση του Γιάννη Ραγκούση από το κόμμα καθώς και την ηχηρή απουσία του Ανδρέα Λοβέρδου από την συνεδρίαση, στην Ιπποκράτους, το κλίμα παραμένει τεταμένο.
«Η πολιτική ατμόσφαιρα είναι πολύ βαριά. Δεν είναι τυχαίο ότι στο επίκεντρο είναι πάντα στο ΠΑΣΟΚ», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Αν κάποιοι νομίζουν ότι χτυπώντας το ΠΑΣΟΚ θα χτυπήσουν την κυβερνητική σταθερότητα θα αποτύχουν».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση σε «όσους ήταν απόντες και βιάστηκαν να χαρούν τη στιγμή που η παράταξη χρειάζεται συσπείρωση» και έστειλε το δικό του μήνυμα λέγοντας: «Ξέρω να σηκώνω βάρη και να αντέχω απέναντι στην πολιτική χυδαιότητα».

«Είναι προκλητικό να ζητούν τα ρέστα, αυτοί που μετείχαν στον πιο σκληρό πυρήνα», επεσήμανε.

«Δεν έχει νόημα να πετύχει η εγχείρηση και να πεθάνει ο ασθενής»

«Δεν έγινε δεκτή η πρότασή μας να θέσουμε εξαρχής το ζήτημα της παράτασης και του πολιτικού πλαισίου πριν εξειδικεύσουμε τα μέτρα σε δύο φάσεις», τόνισε ο κ. Βενιζέλος στη συνέχεια και επεσήμανε ότι «οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι ένας παράγοντας που αντί να επιταχύνει, επιβραδύνει τις εξελίξεις».

Και σημείωσε: «Τώρα βρισκόμαστε, δυστυχώς, μέσα στις αντιφάσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς συσχετισμού».

O κ. Βενιζέλος ανέφερε πως «δεν έχει νόημα να πετύχει η εγχείρηση και να πεθάνει ο ασθενής», ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι όσο μεγαλώνει το πακέτο των μέτρων κινδυνεύουμε να χάσουμε το στόχο.
 
«Όσο μεγαλώνει το πακέτο των μέτρων και όσο τα κονδύλιά του μεταφέρονται σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα κινδυνεύουμε να χάσουμε το στόχο», είπε χαρακτηριστικά.

 «Πρέπει να ληφθούν τώρα οι πολιτικές πρωτοβουλίες. Ο πρωθυπουργός θα κάνει τις επαφές του και τον στηρίζουμε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Η αντιπολίτευση και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κληθεί και να βοηθήσει. Αν αρνηθεί θα αναλάβει και την ευθύνη».

«Πρέπει να καταλάβουν οι εταίροι μας ότι άλλο πράγμα είναι η στήριξη και άλλο η τιμωρία. Πρέπει να το καταλάβουν», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος έθεσε πέντε όρους για να φτάσουν τα μέτρα στη Βουλή:
 
-Eάν δεν διασφαλιστεί ότι ανοίγει η συζήτηση για περαιτέρω μείωση του χρέους τότε τα μέτρα δεν μπορούν να έλθουν για ψήφιση στη Βουλή

- Eάν δεν διασφαλιστεί ρήτρα αντικατάστασης, τότε τα μέτρα δεν μπορούν να έλθουν για ψήφιση στη Βουλή

- Aν δεν υπάρχει μία ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους, τότε τα μέτρα δεν μπορούν να έλθουν για ψήφιση στη Βουλή

- Εάν δεν έχει διασφαλιστεί η παράταση για δύο χρόνια, τότε τα μέτρα δεν μπορούν να έλθουν για ψήφιση στη Βουλή

- Aν δεν κλείσει όλο το πακέτο οριστικά, τότε τα μέτρα δεν μπορούν να έλθουν για ψήφιση στη Βουλή
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως «αν δεν κλείσει όλο το πακέτο οριστικά, τότε τα μέτρα δεν μπορούν να έλθουν για ψήφιση στη Βουλή».

Άρωμα «αντάρτικου» στην ψηφοφορία για τα νέα μέτρα

Την ίδια ώρα δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σκέφτονται πολύ σοβαρά να καταψηφίσουν το επερχόμενο πακέτο μέτρων.

Στην ομιλία Βενιζέλου παρενέβη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Πρόεδρε, εάν αυτό που είπες για τα μέτρα είναι αλλαγή στρατηγικής διαφωνώ και δεν την στηρίζω».

Ο Μάρκος Μπόλαρης έριξε νέα καρφιά κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, κάνοντας λόγο έκανε λόγο για «μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για την υπόθεση της φορολόγησης των φοροφυγάδων».

Ο Θεόδωρος Παραστατίδης είπε χαρακτηριστικά «θα σκεφτώ αν θα ψηφίσω τα μέτρα, ενώ από την πλευρά του, ο Απόστολος Κακλαμάνης ανέφερε: «θα δυσκολευτώ να ψηφίσω τα μέτρα αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που έβαλε ο πρόεδρος. Χρειάζεται πολιτική διαπραγμάτευση πριν έρθουν τα μέτρα στη Βουλή, αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ασέβεια του ανδρός που δείχνει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Στουρνάρας».