«Ενώ η ελληνική κυβέρνηση εξωθείται ώστε να υλοποιήσει ακόμη περισσότερες περικοπές, ακροδεξιός εξτρεμισμός είναι σε έξαρση». Με αυτόν τον τρόπο εισάγει τον αναγνώστη ο Economist στο δημοσίευμά του για την ευρισκόμενη σε κρίση Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου οι Έλληνες αναφέρονται ως «πολιορκούμενοι» καθώς το 2013 καλούνται να υπομείνουν την ύφεση για έκτη διαδοχική χρονιά.


Κυβέρνηση υπό... πίεση

«Διαδηλωτές σε αναπηρικά καροτσάκια αποδοκίμασαν  τους ελεγκτές της τρόικας έξω από το υπουργείο Εργασίας»  σημειώνει ο Εconomist κάνοντας αναφορά στη διαμαρτυρία των αναπήρων στις 2 Οκτωβρίου, αλλά και καταδεικνύοντας την απελπισία τμημάτων της ελληνικής κοινωνία.

«Η ελληνική κυβέρνηση προσδιορίζει την ύφεση στο 3,8% -4%, ενώ το ΔΝΤ, ακόμη πιο απαισιόδοξο, την υπολογίζει κοντά στο 5%» καταγράφεται στο δημοσίευμα.

«Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών», προσθέτει ο Economist, «βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση για να βρει τα 2 δισ. ευρώ που λείπουν, ώστε να ικανοποιήσει την τρόικα».

Σε ό,τι αφορά τον Αντώνη Σαμαρά, το περιοδικό υποστηρίζει ότι έχει ένα ακόμη δυσκολότερο έργο, αυτό του «να πείσει τους κυβερνητικούς του εταίρους, Βενιζέλο και Κουβέλη, να αποδεχθούν τα νέα μέτρα λιτότητας».
Εν τούτοις, η έκδοση επισημαίνει πως «οι καθυστερήσεις σίγουρα δεν βοηθούν τον Σαμαρά να επιτελέσει το έργο του».

O... παράγοντας Χρυσή Αυγή

Στο δημοσίευμα υπάρχει εκτενής αναφορά στην άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής. Όπως σημειώνει ο Economist, «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι  το ακροδεξιό, αντι-μεταναστευτικό κόμμα που κέρδισε έδρες στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά στις εκλογές του Ιουνίου, έχει ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ, όντας τρίτο πίσω από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα καταγράφεται πως «Η Χρυσή Αυγή ανοίγει περισσότερα γραφεία σε επαρχιακές πόλεις για τη στήριξη των ανέργων νέων. Αναγνωρίσιμα από το μαύρο T-shirt τους με το έμβλημα που μοιάζει με σβάστικα, τα μέλη της αυξάνονται και γίνονται όλο και πιο τολμηρά στην παρενόχληση των μεταναστών».

Η βρετανική έκδοση τονίζει την αποφασιστικότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, στην πάταξη των «ταγμάτων εφόδου», εν τούτοις καταγράφει την ανησυχία των μεταναστών, παραθέτοντας δηλώσεις του προέδρου της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, Τζαβέντ Ασλάμ, ο οποίος δηλώνει «η ρατσιστική βία είναι σε έκρηξη και πολλοί άνθρωποι χρειάζονται προστασία».