Ολοκληρώθηκε η νέα συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυποργό.

Το υπουργεί διαπίστωσε σήμερα πρόοδο στις συζητήσεις για το πακέτο των μέτρων των 13,9 δις. ευρώ, όμως παραμένουν ακόμη διαφορές και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

 

Ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος δήλωσε: «Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Υπάρχουν αποκλίσεις, δεν έχουν κλείσει ακόμα. Θα συνεχίσουμε και την επόμενη εβδομάδα. Απλώς, ευελπιστούμε στο Eurogroup να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα, δηλαδή από τους προϊσταμένους, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

 

Ο κ. Στουρνάρας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για την πολιτική λύση που φαίνεται ότι αναζητά η κυβέρνηση, δήλωσε με νόημα πως δεν υπάρχουν πολιτικές λύσεις αλλά οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

 

Παράλληλα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού αναπληρωτή, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, «υπάρχει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα και το δημοσιονομικό και το διαρθρωτικό». Όμως, πρόσθεσε, «η δουλειά θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα».

 

Στη σημερινή συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 3,5 ώρες, βασικό αντικείμενο ήταν ο εγχώριος πιστωτικός τομέας και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εκ του λόγου αυτού, προσήλθε στη συνάντηση και ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτης Θωμόπουλος. Σημειώνεται ότι, από το δάνειο των 31,6 δις. ευρώ, περίπου 24 δις. ευρώ θα διατεθούν, μέσω του Ταμείου, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 

Στη συνάντηση με την τρόικα, μετέβησαν, επίσης, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο ειδικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης. 

 

Καθώς, μετά τις τράπεζες, συζητήθηκαν τόσο τα δημοσιονομικά θέματα (ειδικά για το 2013, από το υπουργείο λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα 7,8 δις. ευρώ, αλλά η τρόικα ζητεί μέτρα 9 δις. ευρώ), όσο και τα διαρθρωτικά (υποχρεώσεις βάσει του μνημονίου). Και «αγκάθι» παραμένει ακόμη η πρόβλεψη για την ύφεση το 2013 (το υπουργείο εκτιμά ύφεση 3,8% και η τρόικα την ανεβάζει στο 5%), από την οποία εξαρτάται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και η συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ.


Υπενθυμίζεται ότι χθες σημειώθηκε ένα τετράωρο θρίλερ στο οποίο Στουρνάρας και τρόικα είχαν συμφωνήσει ότι... διαφωνούν.

«Σε όλες τις ενότητες υπάρχει κενό και γίνονται συζητήσεις» ανέφερε μετά τη χθεσινή συνάντηση ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος παράγοντας είπε ακόμη ότι χθες μόνο το 10% του χρόνου αφιερώθηκε στο θέμα των δημοσιονομικών όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τα μέτρα του 2013, το έλλειμμα και την ύφεση.

Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση με βάση τα μέτρα 7,8 δισ. ευρώ υπολογίζει την ύφεση στο 3,8% του ΑΕΠ το 2013. Ωστόσο οι εταίροι ζητούν και άλλα μέτρα, επομένως, όταν συζητάμε για μέτρα 9 δισ. ευρώ για το 2013 η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη καθώς μία μονάδα ύφεσης επηρεάζει αρνητικά κατά 0,5% το έλλειμμα.