Μπορεί το Βερολίνο να διατείνεται ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη επίσκεψη, ωστόσο τίποτα δεν είναι φυσιολογικό όταν η Μέρκελ επισκέπτεται τη δεδομένη χρονική στιγμή την Αθήνα, όπως σημειώνει το Spiegel.

Και αυτό γιατί η καγκελάριος έρχεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο της ευρωκρίσης ή κατά το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, «στο στόμα του λύκου», λόγω της εικόνας που έχει στην ελληνική κοινή γνώμη.

Ως εκ τούτου και η ίδια η Μέρκελ γνωρίζει, σύμφωνα με το Σπίγκελ, ότι η επίσκεψή της στην Αθήνα είναι κάθε άλλο παρά φυσιολογική.

«Εδώ και καιρό οι σύμβουλοί της σκέπτονταν εάν θα έπρεπε να γίνει αυτό το ταξίδι, και αν ναι, πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή. (...) Τώρα λοιπόν η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα πως η Γερμανία δεν θα εγκαταλείψει τους Έλληνες. ‘Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί εντός της ευρωζώνης’, δήλωσε άλλωστε σήμερα και ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.(...) Μετά τις αμφιβολίες που είχαν διατυπωθεί κατά καιρούς για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, η καγκελάριος είναι στο μεταξύ αποφασισμένη να κρατήσει τους Έλληνες στην ευρωζώνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάγνωση της Die Welt που σημειώνει ότι με την κίνησή της αυτή, η Μέρκελ ευελπιστεί να βάλει οριστικά τέλος στη συζήτηση περί εξόδου. Η επίσκεψή της έρχεται να υπογραμμίσει την αλλαγή της στάσης της καθώς και η ίδια «έπαιζε» με τα σενάρια εκπαραθύρωσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα, όπως σημειώνουν γερμανοί αναλυτές, και με δεδομένες τις διαφωνίες εντός της Τρόικας -οι οποίες καθυστερούν την σύνταξη της τελικής αξιολόγησης για την Ελλάδα και η οποία σε κάθε περίπτωση θα καταδεικνύει σοβαρές καθυστερήσεις και παραλείψεις- η επίσκεψη της Α. Μέρκελ τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια που θέλουν την καγκελάριο να προκρίνει μια πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες: Εκταμίευση πίσω από την επίσκεψη

Την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πακέτο βοήθειας σηματοδοτεί η επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, σύμφωνα με τον βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, ο οποίος κάνει λόγο για «σημάδι της γερμανοελληνικής αλληλεγγύης».

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στην Γερμανική Ραδιοφωνία, ο κ. Μπόσμπαχ υποστήριξε ότι η έκθεση της τρόικας θα αναφέρεται σε «σεβασμό για τις προσπάθειες της Ελλάδας να πετύχει τους συμφωνηθέντες στόχους», κατόπιν «θα διαπιστώνεται με λύπη ότι δεν μπόρεσαν να επιτευχθούν όλοι αυτοί οι στόχοι, αλλά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν καλό δρόμο», τόνισε ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν είναι απόφαση της τρόικας αλλά των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, εάν η Ελλάδα θα λάβει περαιτέρω 31 δισεκατομμύρια ή όχι».

 

Ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχει πλέον αλλαγή στην πολιτική αντίληψη, τώρα «θέλουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να παραμείνουμε ενωμένοι στην Ευρωζώνη» και πρόσθεσε ότι, εάν αυτό παραμείνει ως πολιτική επιθυμία, τότε δεν θα μπορούν να απορριφθούν πιθανά αιτήματα άλλων χωρών για βοήθεια ανάλογη με αυτή που δίδεται στην χώρα μας.


Με πληροφορίες από Deutsche Welle