Ανεβάζει στροφές η κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, καθώς θέλει οπωσδήποτε πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτώβρη να έχουν περάσει τα μέτρα από τη Βουλή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Έθνος, η δόση θα πρέπει να έχει εκταμιευθεί μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θέλει οπωσδήποτε να περάσει με επιτυχία το πρώτο τεστ στο Eurogroup ενόψει της Συνόδου, γι' αυτό και φαίνεται ότι στη σύσκεψη του Σαββάτου προσπάθησε να βρει ένα σημείο σύγκλισης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο υπουργός δεν είναι διατεθειμένος πάντως να αφήσει στην τύχη το θέμα της συμφωνίας πάνω στα μέτρα, γι' αυτό όπως δήλωσε μετά την συνάντηση, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ακόμα και μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

Την ίδια αγωνία πάντως της ελληνικής κυβέρνησης  φαίνεται ότι συμμερίζονται και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αφού όπως αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής, ο κ. Στουρνάρας έλαβε τηλεφώνημα από τον γάλλο ομόλογο του Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος του ζήτησε να επισπευθούν οι διαδικασίες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φαίνεται ότι ελπίζει στη στήριξη της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία καταφθάνει την Τρίτη στην Αθήνα.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι μια δήλωση της κ. Μέρκελ θα μπορέσει να δώσει την πολιτική στήριξη που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα μας, προκειμένου όχι μόνο να δοθεί μια πολιτική λύση για την εκταμίευση της δόσης - την οποία σημειωτέον απέρριψε χθες με δηλώσεις του ο κ. Στουρνάρας - αλλά και ένα μήνυμα στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης που θα απορροφήσει τους κραδασμούς.

O κ. Σαμαράς έχει συνεχώς τηλεφωνική επικοινωνία με κυβερνητικά στελέχη, ενώ την πόρτα του Μαξίμου πέρασαν την Κυριακή οι κ.κ. Στυλιανίδης, Σταϊκούρας και Βολουδάκης.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της επίσκψης-εξπρές της Γερμανίδας καγκελαρίου, η κ. Μέρκελ αναμένεται στην Αθήνα γύρω στις 12:00 και μετά την άφιξη της θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Στις 14:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.