Ένα επιπλέον δισ. ευρώ συμφώνησε να εξοικονομήσει για τον προϋπολογισμό του 2013 το οικονομικό επιτελείο, μετά τη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με την τρόικα.

Έτσι λοιπόν, τα μέτρα φτάσουν τα 8,8 δισ. ευρώ για το 2013, ενώ στο αυριανό Eurogroup ο κ. Στουρνάρας θα προβάλει τη συμφωνία αυτή προκειμένου να αποσπάει θετική αξιολόγηση.


Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής» μετά από μια εβδομάδα εξαντλητικών διαπραγματεύσεων η τρόικα πέρασε όλα τα σκληρά μέτρα άμεσης απόδοσης που ζητούσε όπως:

- η απόλυση όλων των δημοσίων υπαλλήλων από φορείς, οργανισμούς και θέσεις του δημοσίου που καταργούνται (μετά από ένα χρόνο διαθεσιμότητας),

- η κατάργηση του Κινήτρου Επίτευξης Στόχων που προβλεπόταν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που επεκτείνεται σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, και

- κυρίως η μείωση των συντάξεων και η κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων του ΟΓΑ, με το επιχείρημα ότι «δεν πλήρωσαν ποτέ ούτε εισφορές, ούτε φόρους».

Φόρος στους εφοπλιστές

Κατόπιν τούτων και προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβέρνηση πολιτικά για να περάσει τα μέτρα από το σκόπελο της Βουλής η τρόικα αποδέχθηκε πρόταση του υπουργού Οικονομικών να επιβληθεί φόρος στους εφοπλιστές (με συντελεστή επί του τονάζ των πλοίων) και την πρόταση να θεσμοθετηθεί η πρόταση της ΔΗΜΑΡ, του Φώτη Κουβέλη, για «ρήτρα ισοδύναμων μέτρων» που προβλέπει τα εξής:

- αν επιτευχθεί ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας το πλεονάζον έσοδο από τα προβλεπόμενα, αυτομάτως το επόμενο έτος θα γίνεται ισοδύναμη αφαίρεση από τα κοινωνικά δυσβάστακτα μέτρα όπως η μείωση των χαμηλών συντάξεων (συμπεριλαμβανομένων και του ΟΓΑ), η αύξηση ορίου ηλικίας για την ένταξη στο ΕΚΑΣ, η κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας για εποχικά απασχολούμενους, η περικοπή δώρων και ο περιορισμός κοινωνικών επιδομάτων.


Στο παρασκήνιο η διαφορά των 2,5 δισ. ευρώ που υπήρχε στο πακέτο των μέτρων για τη διετία 2013 - 2014 μοιράστηκε.

Το 1 δισ. ευρώ θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά και κυρίως τους συνταξιούχους το 2013 και το υπόλοιπο ποσό θα πέσει στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες το 2014 με την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που δεν είχαν κλείσει μέχρι το Σάββατο το απόγευμα.

Σύμφωνα με το Βήμα, επιγραμματικά τα μέτρα με τα οποία κυβέρνηση και τρόικα κατέληξαν σε συμβιβασμό είναι:

- Κατάργηση δώρων στα ταμεία, ΟΑΕΔ, ΟΓΑ 1,715 δισ. ευρώ.

- Μείωση στο άθροισμα συντάξεων (κύριας και επικουρικής) άνω των 1,000 ευρώ σε ποσοστό 3-10% 597 εκατ. ευρώ.

- Μείωση 30 ευρώ συντάξεων του ΟΓΑ 310 εκατ. ευρώ.

- Σύνταξη από τα 65 στα 67 για όλους 449 εκατ. ευρώ.

- Αναστολή κινήτρου επίτευξης στόχων στο Δημόσιο 137 εκατ. ευρώ

- Νέες περικοπές στα φάρμακα 330 εκατ. ευρώ.

- Κατάργηση εποχικών επιδομάτων ΟΑΕΔ 50 εκατ. ευρώ