Δεν περιμένουμε κάτι οριστικό, αλλά σίγουρα πρέπει να επιδιώξουμε και να περιμένουμε μία καθαρή δήλωση ότι η διαδικασία έχει ένα τέλος ορατό πολύ σύντομα, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη ΝΕΤ, αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup.
Σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη της γερμανίδας καγκελάριου στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως η κυρία Μέρκελ είναι καλοδεχούμενη και πρόσθεσε: «Θα θέλαμε να είχε έρθει πολύ νωρίτερα». Ανέφερε επίσης ότι θα ήθελε να δώσει το παρών στις αυριανές συνομιλίες.

«Είμαι στη διάθεση του πρωθυπουργού αν θέλει να μας καλέσει, με τον κ. Κουβέλη, στη συνάντηση», σημείωσε και συνέχισε: «Η κ. Μέρκελ λόγω Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο μαζί με άλλους τρεις τέσσερις παράγοντες».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά των χειρισμών του στο θέμα της «λίστας Λαγκάρντ», τονίζοντας ότι «ο υπουργός δεν είναι για να διαβάζει λίστες και να κάνει ανακρίσεις, δεν είναι ούτε διωκτική αρχή, ούτε προανακριτικός υπάλληλος».

«Θα έπρεπε να είχα εμπιστευτεί πολύ λιγότερο του νόμιμους θεσμούς του κράτους [...] ήταν υπερβολική η εμπιστοσύνη που έδειξα σε ανθρώπους που θεωρούσα πως μπορούσαν να ασκήσουν τα θεσμικά τους καθήκοντα», σημείωσε μεταξύ άλλων, «δείχνοντας» τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, ενώ άφησε αιχμές και κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Δυστυχώς ο Παπακωνσταντίνου δεν με ενημέρωσε όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Τα στοιχεία κρατήθηκαν επί 14 μήνες. Αν ερχόταν σε μένα η λίστα την ίδια στιγμή θα την έστελνα στον Διώτη. Αυτή είναι η νόμιμη διαδικασία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τόνισε επίσης, πως η χώρα «δεν έπρεπε να αποκαλύψει δημόσια αυτά τα στοιχεία, τα οποία είναι προϊόντα υποκλοπής».
Ερωτηθείς για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι «κράτησε στο συρτάρι τα στοιχεία ενώ θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί», ο κ. Βενιζέλος, απάντησε ότι «τα λόγια σε επίπεδα σαλονιού ή καφενείου είναι εύκολα. Τα λόγια σε εφαρμογή κυβερνητικού έργου είναι δύσκολα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πρόσφατα επεισόδια με τη Χρυσή Αυγή μέσα στο Κοινοβούλιο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η «λεκτική βία» θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.

«Η Χρυσή Αυγή εισάγει την λεκτική βία μέσα στο Κοινοβούλιο. Σίγουρα θα κλιμακωθεί αυτό έως την ψήφιση των μέτρων». «Πρέπει να υπάρξουν πειθαρχικές κυρώσεις για να αποφευχθούν τέτοιες συμπεριφορές στο κοινοβούλιο.

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία πρέπει να απαντήσει θεσμικά, αλλιώς θα επικρατήσει ο απόλυτος τσαμπουκάς», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι «η μεγαλύτερη απειλή είναι ο κίνδυνος εκφασισμού της κοινωνίας».