Στην επιβεβαίωση των θετικών δηλώσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες 48 ώρες από Ευρωπαίους αξιωματούχους –με κορυφαίες εκείνες των κ. Λαγκάρντ, Ρεν και Σουλτς- προσβλέπει η Αθήνα από την αυριανή συνάντηση Σαμαρά- Μέρκελ στο Μαξίμου.
Αν κάτι –μετά βεβαιότητας- δε λείπει από την γερμανίδα Καγκελάριο, αυτό είναι το θάρρος. Είναι το λιγότερο που απαιτείται για να αποφασίσεις να μπεις στο αεροπλάνο και να επισκεφτείς μια χώρα, οι κάτοικοι της οποίας –περισσότερο ή λιγότερο- σε κατηγορούν για την οικονομική και, συναφώς, τη βιοτική τους εξαθλίωση.

Από μόνο του, το γεγονός αυτό ενισχύει την πεποίθηση στο Μαξίμου ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει στη δήλωσή της διατυπώσεις που θα αφήνουν ανοιχτές ερμηνείες, τόσο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, όσο και για το θέμα της επιμήκυνσης. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, υπενθύμιζαν το τελευταίο διάστημα την προ εβδομάδος αναφορά του Spiegel σχετικά με την πολιτική λύση πυ ετοιμάζεται να δοθεί στο ελληνικό πρόβλημα.

Στο δεδομένο αυτό προστέθηκε και ένα χθεσινό τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου, σύμφωνα με το οποίο, βάσει πηγών από την γερμανική Καγκελαρία, η απόφαση για τη δόση θα έχει ληφθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου –γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και μιας έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup, πριν από τη σημαντική -όσο και κρίσιμη για το μέλλον της Ευρωζώνης- Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Αυτά τα δεδομένα συνυπολογίζουν στο Μαξίμου προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν τη στάση της κυρίας Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.

Επιτελής του πρωθυπουργού –που ανήκει στην ομάδα της ελίτ του Μαξίμου- υπογράμμιζε ότι η Άνγκελα Μέρκελ, στο δρόμο προς τις γερμανικές εκλογές, δε θα αποτολμούσε επίσκεψη σε μία χώρα, το ευρωπαϊκό μέλλον της οποίας κρίνεται αβέβαιο. Κάτι που, καθώς φαίνεται, απομονώνεται από την έκθεση της Τρόικας, η οποία πάντως εκτιμάται ότι, όταν κατατεθεί θα είναι θετική.

Στην κατεύθυνση αυτή εργάζεται συνολικά η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, ο οποίος –λόγω και των παρελθοντικών του σχέσεων με την Γερμανία- λειτουργεί και ως επιτετραμμένος του Μαξίμου για θέματα συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση.

Από την προεργασία που έχει γίνει, τόσο ως προς τα μέτρα, κυρίως όμως ως προς την προώθηση των μεταρρυθμίσεων –ο κ. Στυλιανίδης έχει στενή συνεργασία με τον κ. Φούχτελ, έναν από τους βασικότερους συνεργάτες της Γερμανίδας Καγκελαρίου- φαίνεται ότι έχει ωριμάσει το κλίμα ώστε ο κ. Σαμαράς να θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών με την κ. Μέρκελ, εκτός από το ζήτημα της δόσης και το ελληνικό αίτημα για χρονική επιμήκυνση του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος. 


Πάνος Ρασσιάς