Παράλληλα με το «πλούσιο» προσκήνιο της πολυαναμενόμενης αυριανής επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα, υφίσταται, όπως είναι εύλογο άλλωστε, κι ένα εξαιρετικά έντονο παρασκήνιο που αφορά στο γεύμα εργασίας του Αντώνη Σαμαρά και της γερμανίδας καγκελαρίου, από το οποίο θα απουσιάζουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι του έλληνα πρωθυπουργού.

 

Η άρνηση Κουβέλη

Σύμφωνα με πληροφορίες, εχθές, ο ίδιος ο επικεφαλής της κυβέρνησης  τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ζητώντας του να παραβρεθεί στο εν λόγω γεύμα.

Ο πολιτικός της αριστεράς φέρεται να αρνήθηκε ευγενικά την πρόσκληση, υπογραμμίζοντας ότι δεν συντρέχει λόγος να παρακαθίσει και εκείνος στο γεύμα, εκτιμώντας πως ο κ. Σαμαράς θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και διαπραγματευτική άνεση όντας αντιμέτωπος, τετ  - α- τετ, με τη γερμανίδα ομόλογό του.

Το «ναι» που έγινε «όχι» για τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Ακολουθώντας το άτυπο πρωτόκολλο,  τους τρόπους καλής ευγενείας, αλλά και τις σχέσεις αμοιβαιότητας που (οφείλουν να) χαρακτηρίζουν κάθε λειτουργική συνεργασία, ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, σήμερα το πρωί τηλεφώνησε, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, καταθέτοντάς του την ίδια πρόσκληση με εκείνη που απευθύνθηκε προς τον κ. Κουβέλη.

Ο κ. Βενιζέλος, πιστός στην άποψή του περί ανάγκης κοινής παρουσίας των τριών στο γεύμα με την καγκελάριο Μέρκελ, αποδέχθηκε με προθυμία την πρόταση, θεωρώντας ότι έτσι ενισχύεται το διαπραγματευτικό κεφάλαιο, συμβολικά αλλά και επί της ουσίας, της χώρας στο πλαίσιο των συνεχών διαβουλεύσεων για το μέλλον της.

Εν τούτοις, το άκουσμα, από τον πρόεδρο του Κινήματος, της αρνητικής απάντησης του ομολόγου του της ΔΗΜΑΡ, προκάλεσε «παγωμάρα», ωθώντας τον πρώην υπουργό Οικονομικών στην απόσυρση και της δικής του διαθεσιμότητας. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν ήταν στις προθέσεις του κ. Βενιζέλου, για τους λόγους που αναλύθηκαν ανωτέρω, οπότε από την Ιπποκράτους, μέσα στην ημέρα διαρρέεται η απορία για τη στάση του Φώτη Κουβέλη, αφού εκλαμβάνεται ως μία ανεξήγητη κίνηση που στερεί από τον πρωθυπουργό την πλαισίωσή του από τους άλλους δύο υποστηρικτές των κυβερνητικών ενεργειών του.
 
Παρότι όμως από το ΠΑΣΟΚ δεν θεωρείται εύλογη η επιλογή του προέδρου της  ΔΗΜΑΡ, αφού με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται και η κατάθεση στην καγκελάριο των επιμέρους πολιτικών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ, που αν και ομόθυμα στηρίζουν την κυβερνητική προσπάθεια, δεν παύουν να διατηρούν και κάποιες ιδιαίτερες πολιτικές θέσεις έναντι της ΝΔ, απόφαση του κ. Βενιζέλου ήταν κι εκείνος να μην παραστεί μόνος του, καθότι αυτή η ενέργεια ενδέχεται να αποτιμούταν, ποικιλότροπα, ως άκομψη.