Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, ότι απαγορεύονται οι διαδηλώσεις στην Αθήνα, ήταν ότι έπρεπε για να βγάλει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα κάγκελα. Πράγματι, ο Δ. Παπαδημούλης, που έδινε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του Real την ώρα της της δημοσιοποίησης της ανακοίνωσης της αστυνομίας έκανε λόγο για κρεσέντο αυταρχισμού και παρέπεμψε ευθέως στην χούντα.

Λίγο αργότερα στο Τwitter μίλησε για «τρικολόρ γύψο». Το τοϋιτερ εν τω μεταξύ είχε πάρει φωτιά από φίλους του κόμματος που απειλούσαν ότι θα καταργούσαν βίαια την απαγόρευση.

Στη συνέχεια δόθηκαν εξηγήσεις. Ακόμα και ο πιο κακόπιστος κατάλαβε, ότι αυτό που ήθελε η αστυνομία δεν ήταν να εμποδίσει τα συλλαλητήρια των συνδικάτων στο Σύνταγμα, αλλά την πολιορκία  της Γερμανικής Πρεσβείας, στην οποία είχαν καλέσει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Η ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος ήταν σαφώς πιο ήπια από τις πρώτες αντιδράσεις: «Η σπουδή της κυβέρνησης να ξεθάψει ένα χουντικό νομοθετικό διάταγμα περί απαγόρευσης συναθροίσεων, να κλείσει τους σταθμούς του μετρό και να δημιουργήσει κλίμα φόβου, αποδεικνύει πόσο η ίδια τρέμει τη μαζική παρουσία του λαού.  Ο λαός μας δε θα φοβηθεί, θα τους φοβίσει».

Τα περί τρικολόρ γύψου τα έφαγε η μαρμάγκα, από εκεί που η κυβέρνηση ήταν κατηγορούμενη ότι λειτουργεί όπως η χούντα, βρέθηκε απολογούμενη επειδή κάνει χρήση ενός χουντικού διατάγματος επειδή τρέμει την παρουσία του λαού. Αυτό όμως είναι στη διακριτική της ευχέρεια εντός του συνταγματικού πλαισίου και άρα μάλλον δεν «τρέχει κάστανο».  

Η μεταστροφή δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να πολιορκηθεί η γερμανική πρεσβεία, αυτή την περίοδο προσπαθεί να χτίσει γέφυρες στη Γερμανία και αυτού του είδους η δημοσιότητα δεν τον συγκινεί.

Την Τρίτη το βράδυ άλλωστε, την ώρα της προγραμματισμένης πολιορκίας, ο ΣΥΡΙΖΑ υποδέχεται Γερμανούς προσκεκλημένους για τα εγκαίνια του ελληνικού παραρτήματος του Γερμανικού Πολιτικού Ιδρύματος Ρόζα Λούξενμπουργκ, ανάμεσα τους τον πρόεδρο του Κόμματος Ρίξιννγκερ, που θα διαδηλώσει αύριο μαζί με τον κ. Τσίπρα κατά της Μέρκελ και βουλευτές του κόμματος αυτού.

Ακόμα πιο σημαντικό και ίσως αυτό που ουσιαστικά εξηγεί το χαμήλωμα των τόνων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι στην αποψινή εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο γερμανός Πρέσβης Βόλφγκανγκ Ντολντ, ο οποίος μόλις θα έχει αποχαιρετίσει την καγκελάριο του στο αεροδρόμιο.

Ο Ντολντ είναι η σημαντικότερος δίαυλος επικοινωνίας που έχει ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ με την γερμανική κυβέρνηση. Δεν θα ήθελε να πολιορκείται η πρεσβεία του την ώρα που θα απευθύνει το χαιρετισμό και προφανώς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα το ήθελε…        


Θέμης Δαγκλής