Εξηγήσεις στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από όσους διατέλεσαν υπουργοί Οικονομικών από το 2010 έως και σήμερα για τους χειρισμούς τους αναφορικά με την λίστα Λαγκάρντ ζητούν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.  
Ειδικότερα, τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής – εκτός του ΚΚΕ – αποφάσισαν να καλέσουν την ερχόμενη Πέμπτη στις 10 το πρωί τους κ.κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο και την Παρασκευή τους κ.κ. Φίλιππο Σαχινίδη και Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να φωτίσουν τις «γκρίζες» ζώνες της διαδρομής του CD που περιλαμβάνει 1.991 ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα της Γενεύης.


Εν τω μεταξύ, μια σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε την Δευτέρα καθώς οι πρώην υπουργοί Οικονομίας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπακωνσταντίνου, φέρονται να κατέθεσαν, σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, στον οικονομικό εισαγγελέα, Γρηγόριο Πεπόνη, εντός του Σαββατοκύριακου.

Η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Πεπόνη για τη «λίστα Λαγκάρντ» έγινε εντός του παρελθόντος διημέρου κατόπιν αιτήματος του ίδιου του πρώην υπουργού, ενώ η μυστικότητα οφείλεται, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κινήματος, «σε σεβασμό στη μυστικότητα της διαδικασίας της προκαταρκτικής εξέτασης». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κατάθεση του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, φέρεται να υποστήριξε ατύπως ότι η Κριστίν Λαγκάρντ του διαβίβασε τη λίστα με τα ονόματα.

Τότε ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να διάλεξε τα 20 ονόματα με τα μεγαλύτερα ποσά και να τα διαβίβασε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Κ. Ιωάννη Καπελέρη.

Όπως φέρεται να κατέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν ανέλαβε τα ηνία του ΣΔΟΕ ο κ. Ι. Διώτης, διαβίβασε στο νέο επικεφαλής του Σώματος ολόκληρη τη λίστα με τα ονόματα των καταθετών. 

Ο κ. Βενιζέλος από τη μεριά του φέρεται να κατέθεσε ότι από τον κ. Διώτη έλαβε τη λίστα τον Αύγουστο του 2011, με τη σημείωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικείμενο έρευνας, αφού είναι προϊόν υποκλοπής. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε εκ νέου ευθύνες στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ για το χειρισμό της υπόθεσης, ενώ όπως φέρεται να είπε στον οικονομικό εισαγγελέα, πήρε ένα αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ και όχι την ίδια τη λίστα. 

Μέχρι στιγμής για την υπόθεση έχουν καταθέσει οκτώ άτομα. Εντός των επομένων ημερών ο κ. Πεπόνης αναμένεται να ολοκληρώσει την έρευνα και να συντάξει πόρισμα για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Δικαστικοί κύκλοι μάλιστα δεν απέκλειαν να κληθεί ως ύποπτος και ο Ι. Διώτης.