«Η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική, σε μια στιγμή που θα τη ζήσατε κι εσείς, που ο ελληνικός λαός περνά δύσκολες στιγμές», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Σχεδόν έχει εξαντλήσει την αντοχή του και βέβαια πρέπει να σκεφτούμε μέτρα που θα δώσουν ελπίδα σε αυτόν το λαό, που υποφέρει. Μιλάω για αναπτυξιακά μέτρα, να καταπολεμήσουμε την ανεργία των νέων, που είμαστε πλέον πρωταγωνιστές, ξεπεράσαμε την Ισπανία, και την ανεργία των γυναικών. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την επίσκεψή σας», πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας.

Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ υποστήριξε: «Είναι μεγάλη τιμή που σας επισκέπτομαι. Γνωρίζω ότι η πορεία του ελληνικού λαού είναι πολύ δύσκολη. Ήρθα εδώ με την ιδιότητά μου, ως εταίρος και φίλος της Ελλάδας. Οτιδήποτε μπορούμε, θέλουμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε».

Η Άνγκελα Μέρκελ μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά βρέθηκαν στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου είχαν συνάντηση με έλληνες και γερμανούς επιχειρηματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της συνάντησης οι έλληνες επιχειρηματίες εξέφρασαν στην κα Μέρκελ τα προβλήματα - κυρίως ρευστότητας - που αντιμετωπίζουν. Η κα Μέρκελ τους άκουσε με προσοχή και οι ίδιοι εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους γιατί όπως δήλωσαν η στάση της κας Μέρκελ τους έδωσε μία «νότα» αισιοδοξίας. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες στη συνάντηση συζητήθηκαν συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιηθεί για το ποια ακριβώς πρόκειται.  

Επίσης, σε παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε στην κα Μέρκελ ότι δεν χρειάζεται μείωση του κατώτατου μισθού καθώς όπως της εξήγησε ήδη οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κα Μέρκελ του απάντησε ότι «θα το μεταφέρει στην τρόικα». 

Αυτή την ώρα η γερμανίδα Καγκελάριος έχει πάρει το δρόμο επιστροφής για την πατρίδα της. Λίγο πριν μπει στο αυτοκίνητο που θα την μετέφερε στο αεροδρόμιο η κα Μέρκελ χαιρέτισε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος της είπε «να είμαστε σε επαφή για να κάνουμε τα σωστά βήματα».

Με τιμές η υποδοχή της γερμανίδας καγκελάριου στο αεροδρόμιο

Το αεροσκάφος της κυρίας Μέρκελ προσγειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 13:30, ενώ στο αεροδρόμιο βρισκόταν ο κ. Σαμαράς για την επίσημη υποδοχή.

Κατά τη διάρκεια της υποδοχής, τηρήθηκε όλο το προβλεπόμενο τυπικό, με την ανάκρουση των δύο εθνικών ύμνων, το τιμητικό άγημα και την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. 

Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο  υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Στ. Βασιλόπουλος. 

Η κυρία Μέρκελ συνοδεύεται από τον γερμανό υφυπουργό Εργασίας Χ. Φούχτελ, ο οποίος έχει αναλάβει και τη δράση της «Task Force».
Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος αποχαιρέτισε τη γερμανίδα Καγκελάριο  

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Αβραμόπουλος συνόδευσε την κα Μέρκελ στο αεροπλάνο που θα την μεταφέρει στη Γερμανία, ενώ τιμές απέδωσε το άγημα του Ναυτικού. 


Αναλυτικά η εξάωρη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ


13:25 Προσγειώθηκε το αεροσκάφος της Άνγκελα Μέρκελ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

13:32 Υποδοχή της Άνγκελα Μέρκελ από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά

13:33 Τιμές από το άγημα των πεζοναυτών και ανάκρουση εθνικών ύμνων

13:35 Η Άνγκελα Μέρκελ χαιρετά τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που είναι παρόντα στο αεροδρόμιο

13:37 Η Άνγκελα Μέρκελ επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο 

13:39 Η Άνγκελα Μέρκελ αποχωρεί από το αεροδρόμιο και κατευθύνεται στο Μέγαρο Μαξίμου

14:09 Φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς και η Άνγκελα Μέρκελ

14:15 Άρχισαν οι συνομιλίες Σαμαρά - Μέρκελ

15:00 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ

15:10 Ξεκίνησε το γεύμα εργασίας

16:00 Κοινή συνέντευξη Τύπου Σαμαρά - Μέρκελ

16:35 Αποχώρηση από το Μέγαρο Μαξίμου

16:40 Στο Προεδρικό Μέγαρο η Άνγκελα Μέρκελ

16:45 Άρχισε η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Κάρολο Παπούλια

17:20 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Κάρολο Παπούλια

17:25 Στο Χίλτον για την συνάντηση με επιχειρηματίες Σαμαράς - Μέρκελ
Στη συνάντηση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, κορυφαία πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου, όπως ο κ. Νανόπουλος της Eurobank, ο κ. Τσαμάζ του ΟΤΕ, o κ. Κοπελούζος από τον ενεργειακό κλάδο κ.ά.

Ο κ. Αβραμόπουλος θα είναι εκείνος που θα συνοδεύσει την κυρία Μέρκελ προς το αεροδρόμιο για να αποχωρήσει, το απόγευμα. 

18:47 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τους επιχειρηματίες στο Χίλτον

18:49 Η Άνγκελα Μέρκελ αναχωρεί για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

19:15 Φτάνει στο αεροδρόμιο η αυτοκινητοπομπή της κας Μέρκελ

19:16 Τιμές από το άγημα του ναυτικού

19:34 Το αεροπλάνο αναχωρεί από το Ελ Βενιζέλος