Επιστολή προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έστειλε ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ζητώντας να διασφαλιστεί η «ακεραιότητα» του περιεχομένου της λίστας Λαγκάρντ.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Νικολόπουλου:

«Κύριοι Συνάδελφοι,

Η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει πάση θυσία να διασφαλίσει ότι στο stick που παρέδωσε στον Πρωθυπουργό ο Ευ. Βενιζέλος δεν έχουν γίνει λαθροχειρίες, είτε όσον αφορά τα ονόματα είτε όσον αφορά τις εγγραφές. Για το λόγο αυτό, οι πρωταγωνιστές θα πρέπει να εξηγήσουν που βρίσκεται επί δύο χρόνια αλλά και να παραδώσουν το πρωτότυπο cd της λίστας, το οποίο εστάλη στην Ελλάδα μέσω της διπλωματικής οδού από τη Γαλλίδα Υπουργό Οικονομικών.

Σας επισημαίνω στο σημείο αυτό ότι, όπως γράφεται στον τύπο, για άγνωστους στη Βουλή λόγους, ο Υπουργός Οικονομικών δεν προτίθεται να ζητήσει εκ νέου από το Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας την πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ με τους έλληνες καταθέτες στην Ελβετία, όπως είχε δηλώσει και δεσμευθεί στους FINANCIAL TIMESΑντιλαμβάνεστε ότι σε περίπτωση κατά την οποία τεθεί ζήτημα λαθροχειρίας, σε σχέση με τα ονόματα αλλά και τις εγγραφές που περιέχονται στο stick Βενιζέλου, είτε για τους λόγους που σας έχω εκθέσει παραπάνω είτε γιατί υπάρχουν και άλλοι κάτοχοι της περίφημης λίστας, ο κίνδυνος η Βουλή και ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών να κατηγορηθούν για συγκάλυψη φοροφυγάδων και διακινητών μαύρου χρήματος και η χώρα να διασυρθεί είναι βέβαιος.

Επειδή είμαι βέβαιος ότι, το ίδιο με εμένα, γινόσαστε αποδέκτες της οργής των πολιτών και της βεβαιότητάς τους ότι επιχειρείται ήδη συγκάλυψη της υπόθεσης.

Επειδή ως Βουλή δεν πρέπει να αφήσουμε την παραμικρή υπόνοια απόκρυψης της αλήθειας αλλά πρέπει να ήμαστε πρωτοπόροι για την αποκάλυψη της δύσοσμης αυτής υπόθεσης.

Επειδή αν ισχύουν τα προ διετίας δημοσιεύματα της έγκυρης εφημερίδας το ΠΑΡΟΝ, αντιλαμβάνεστε ότι η υπόθεση λαμβάνει άλλη τροπή.

Επειδή πρέπει να μάθει η Βουλή εάν ήδη προ διετίας είχε επιληφθεί και η δικαιοσύνη και τι είχαν καταθέσει σ’ αυτή οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης.

Επειδή δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν ισχύει πλέον η εξαγγελία του Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στους FINANCIAL TIMES, ότι θα ζητήσει εκ νέου το Υπουργείο Οικονομικών την πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ με τους έλληνες καταθέτες στην Ελβετία από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών.

Επειδή έχω ήδη υποβάλει στη βουλή σειρά ερωτήσεων για τη δύσοσμη αυτή υπόθεση και ήδη αναμένω απάντηση από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Επειδή η Επιτροπή σας στο παρόντα χρόνο είναι η μόνη θεσμικά αρμόδια για να ξεκαθαρίσει, και μάλιστα άμεσα, τα παραπάνω ζητήματα, για να μη μείνει καμία σκιά, τουλάχιστον σε βάρος της Βουλής, για συγκάλυψη.
Επειδή θεωρώ χρέος μου να σας ενημερώσω για όλα τα παραπάνω και για την διευκόλυνση του έργου σας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ

Να λάβετε υπ’ όψη σας τα ανωτέρω αναφερόμενα και να πράξετε τα κατά την κρίση σας δέοντα, για την πλήρη διαλεύκανση της δύσοσμης αυτής υπόθεσης, που εκθέτει τη χώρα, υπονομεύει τη δημοκρατία και εξοργίζει τους χειμαζόμενους συμπολίτες μας, από τους οποίους θα ζητηθούν τις επόμενες ημέρες και νέες θυσίες».