«Η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα αποδείχθηκε μεγάλο πολιτικό φιάσκο» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίο εξαπέλυσε σφοδρά πυρά, τόσο εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου, όσο και κατά της κυβέρνησης.
Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στα εγκαίνια του παραρτήματος Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ υπογράμμισε ότι η Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν είχε τίποτα καινούριο να κομίσει, πέραν της επιβεβαίωσης του αδιεξόδου και της επιμονής της στο λάθος.

«Ήρθε μόνο και μόνο για να στηρίξει την ετοιμόρροπη κυβέρνηση και το καταστροφικό μνημόνιο, τα νέα μέτρα των 13,5 δισ., τα οποία αν εφαρμοστούν θα βουλιάξουν ακόμα περισσότερο την Ελλάδα και θα αποσταθεροποιήσουν ακόμα περισσότερο την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Γερμανίδα καγκελάριο και την κυβέρνηση ότι επιμένουν να σπρώχνουν το λαό ακόμα πιο βαθιά στον γκρεμό όταν οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης σε όλη την Ευρώπη, αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ επισημαίνουν ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει.
Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδιάφορο στη Γερμανίδα καγκελάριο εάν απέτυχε το Μνημόνιο, αλλά το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να συνεχιστεί ως σχέδιο υφαρπαγής του δημόσιου πλούτου της χώρας. «Για αυτό, αντί να φέρει μαζί της τη λίστα Χριστοφοράκου, φέρνει τους φίλους του κυρίου Χριστοφοράκου, για να προετοιμάσουν το πλιάτσικο», πρόσθεσε.

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά, συνέχισε, επιταχύνει την κατάρρευσή της με το αδιέξοδο πείσμα στο Μνημόνιο και επεσήμανε ότι όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκαν, αλλά παραδόθηκαν με δική τους πρωτοβουλία. «Στο τρύπιο σωσίβιο της επιμήκυνσης που εκλιπαρούν από την κα Μέρκελ θα πνιγούν οι ίδιοι», εκτίμησε.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτό που χρεοκόπησε είναι το σχέδιο της Μέρκελ για την Ευρώπη και η «απάνθρωπη και αδιέξοδη» πολιτική της λιτότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμμονή των πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης στη γενικευμένη και διαρκή λιτότητα δεν είναι η λύση στην κρίση αλλά είναι η ίδια η κρίση.

Μαζί της είχε σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ τα τρία κόμματα του Μνημονίου ενώ απέναντί της είχε την Ελλάδα, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Για τη δημιουργία του παραρτήματος Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την αναγκαιότητα των θεωρητικών επεξεργασιών στη διατύπωση εναλλακτικών πολιτικών προτάσεων, στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων και στην αναζήτηση νέων πολιτικών μοντέλων.