Η δημοσιονομική σταθερότητα συνιστά προτεραιότητα, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, σήμερα, στο 1ο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ στη Νέα Υόρκη, ενώ έκανε αναφορά στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και στην προσέλκυση επενδύσεων.

 

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε ότι τον περασμένο Αύγουστο είχαμε για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία δύο χρόνια ένα σημαντικό πλεόνασμα ύψους 850 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 34% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, το πρωτογενές έλλειμμα για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2012 μειώθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Έπειτα, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και σε άλλα στοιχεία τα οποία δίνουν το στίγμα των «αλλαγών που συντελούνται στην Ελλάδα», ενώ κάνοντας αναφορά στις επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες μίλησε και για τη δημιουργία ενός Ταμείου Επενδύσεων με την υποστήριξη ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς και για την αξιοποίηση του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, όσον αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ακόμα ο υφυπουργός επεσήμανε τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση και πρόκειται, τόνισε χαρακτηριστικά, για μέτρα που σχετίζονται με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τη χώρα.

1. Επανεκκίνηση των 4 αυτοκινητόδρομων.

2. Επιτάχυνση απορρόφησης των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς.

3. Εκτέλεση μεγάλων έργων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και προώθηση της ανάπτυξης, όπως: επεκτάσεις του μετρό της Αθήνας, επέκταση του δικτύου τραμ στον Πειραιά, επέκταση των λιμανιών Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Λαυρίου, ολοκλήρωση του προαστιακού σιδηροδρόμου, καθώς και ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής.

4. Ανάπτυξη 37 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ώστε να χρησιμοποιούνται ως «πόλοι τοπικής ανάπτυξης».

5. Αξιοποίηση της σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

6. Δημιουργία νομικού πλαισίου και φιλικού περιβάλλοντος για επενδύσεις.

7. Προσέλκυση επενδυτών, ξανακερδίζοντας την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών.

8. Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών, η οποία στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, όπως είπε: διεύρυνση της βάσης των εξαγωγών, προώθηση των εξαγωγών σε νέες αναδυόμενες αγορές και δίκτυα, απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση του διοικητικού φόρτου.

9. Επιχειρηματικό Περιβάλλον - Απλοποίηση Αδειοδότησης.

10. Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.

11. Μετασχηματισμός του συστήματος δημόσιων συμβάσεων, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και να ενισχυθεί η διαφάνεια.